Produktami SML "Ostrołęka", które otrzymały znak „Poznaj Dobrą Żywność" są dwa wyroby mleczarskie z powstałej niedawno linii Milandia Fit - Twaróg Fit 0% tłuszczu oraz Twaróg Krajanka Fit 0% tłuszczu. Oba produkty są doskonałym składnikiem codziennej diety, szczególnie dla osób „liczących kalorie" oraz praktykujących zdrowy styl życia.
Są wysokowartościowym źródłem lekkostrawnego białka, składnika odżywczego niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wytwarzane w starannym i tradycyjnym procesie produkcji na bazie mleka najwyższej jakości, mogą pochwalić się wyśmienitym smakiem oraz wyjątkowym aromatem.
„Tworząc linię produktów Fit pod znakiem marki Milandia wyszliśmy naprzeciw rosnącym wymaganiom konsumentów, którzy coraz częściej poszukują żywności jednocześnie zdrowej i smacznej. Cieszymy się, że udało nam się stworzyć produkty, który pomimo braku zawartości tłuszczu niczym nie odbiegają od tradycyjnych wyrobów mleczarskich. Znak „Poznaj Dobrą Żywność" jest dla nas wyjątkowym w swojej wadze podsumowaniem tego osiągnięcia, a zarazem - wyrazem zaufania ekspertów" - mówi Tomasz Krajanowski, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu SML Ostrołęka.
To nie pierwsze tej rangi osiągnięcie w historii Spółdzielni Mleczarskiej "Ostrołęka". Znak „Poznaj Dobrą Żywność" otrzymało wcześniej osiem innych produktów pod marką Milandii - Mleko 2%, Mleko 3,2%, Twaróg Półtłusty Krajanka, Serki z brzoskwiniami, truskawkami i wiśniami, Masło Extra oraz Śmietanka kremowa 30%.
Program Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Poznaj Dobrą Żywność" funkcjonuje już od ponad sześciu lat. Stanowi integralną część polityki Unii Europejskiej, która ma na celu podniesienie jakości oraz różnorodności produktów spożywczych na obszarze Wspólnego Rynku. Udział w nim mogą wziąć producenci z krajów członkowskich Unii Europejskiej.
Głównym przesłaniem programu jest promocja żywności cechującej się wysoką jakością, która zostaje potwierdzona odpowiednim certyfikatem. Znak „Poznaj Dobrą Żywność" ma również pomagać konsumentom dokonywać świadomych wyborów - tak, by mogli spożywać produkty składające się ze znanych, naturalnych składników, wysokie jakościowo, wartościowe pod względem odżywczym. Jest to element szczególnie ważny w czasach, kiedy żywność produkuje się masowo - certyfikat PDŻ ma istotny wkład w budowanie zaufania konsumentów.
Znak przyznawany jest wyrobom, które spełniają najwyższe kryteria opracowane przez Kolegium Naukowe działające przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi do spraw jakości produktów żywnościowych.
(Monika Dawiec)
tagi: sml ostroleka ,
21 listopada 2024 roku w wieku 68 lat zmarł Krzysztof Pakuła...
W październiku 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
W tym roku Polacy planują mniej kosztowne święta niż...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...