Advertisement

Nowości

Pełen urody i dobrego smaku

Wtorek, 02 listopada 2010
Olej ryżowy jest powszechnie stosowany w kuchni azjatyckiej, przede wszystkim w Chinach i Japonii, jak również w najbardziej ekskluzywnych restauracjach na całym świecie. Z uwagi na niezwykle delikatny smak, odporność na wysokie temperatury oraz właściwości zdrowotne, olej ryżowy jest ceniony przez najznamienitszych szefów kuchni i gastronomicznych ekspertów. Teraz słynny olej ryżowy włoskiej marki Riso Scotti jest dostępny także dla polskich konsumentów.

Olej ryżowy Riso Scotti to produkt najwyższej jakości, adresowany do konsumentów o wysokich wymaganiach, którzy dbają o to, co jedzą - zarówno z punktu widzenia zdrowotnego, jak i smakowego. Marka Riso Scotti dba o najwyższą jakość produktów poprzez sprawowanie kontroli nad całym procesem produkcji: od ziarna ryżu do gotowej buteleczki oleju, na etapie uprawy, zbiorów, produkcji i dystrybucji.

Olej ryżowy to produkt zupełnie odmienny od olejów dostępnych na sklepowych półkach. Po pierwsze, olej jest pakowany próżniowo co gwarantuje długą świeżość, smak i aromat produktu. Po drugie charakteryzuje się delikatnym i lekkim smakiem - nie dominuje smaku potraw, a jedynie nadaje im specyficzny, lekko orzechowy posmak. Olej ryżowy jest naturalnie bogaty w antyoksydanty oraz substancje aktywne, z których czerpie zbawienne dla zdrowia właściwości.

Zawarty w oleju  oryzanol to substancja występująca naturalnie w ziarnach i zarodkach ryżu, owsa i kukurydzy, otrzymywana głównie z oleju ryżowego. Jest to naturalna estrowa pochodna kwasu ferulowego o wysokiej skuteczności antyoksydacyjnej i poprawiającej metabolizm człowieka. Olej ryżowy zawiera również spore ilości witaminy E dzięki czemu korzystnie oddziaływuje na skórę.

Olej ryżowy idealnie podkreśla smak delikatnych smażonych mięs, owoców morza i warzyw. Produkt nadaje potrawom doskonałej chrupkości - jest idealny do przygotowywania domowych frytek i chrupiących talarków. Olej ryżowy Riso Scotti ma subtelny, nienarzucający się smak dzięki czemu doskonale nadaje się także do dań na zimno, jak również jako składnik sałatkowych dressingów. Olej z otrębów ryżowych to idealny komponent najsłynniejszych włoskich dań z wykorzystaniem ryżu, jak risotto z cukinią lub karczochami z dodatkiem białego wina, czy smażony ryż z owocami morza.

(Monika Dawiec)    

tagi: Riso Scotti ,