Kompania Piwowarska (KP), producent piw, takich jak Tyskie, Żubr czy LECH, z zadowoleniem przyjęła opublikowany we wrześniu raport o jakości dostępnych na rynku polskich piw przygotowany przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Wszystkie poddane kontroli piwa KP pomyślnie przyszły testy jakościowe, dzięki czemu nie postawiono żadnych zarzutów wobec jakiegokolwiek z jej produktów.
Inspektorzy IJHARS skontrolowali 77 partii piwa w 27 podmiotach, co stanowi ułamek naszego rynku. Polski rynek piwa to ponad 34 mln hl rocznie, z czego 90% jest produkowane w browarach, takich jak te należące do KP, gdzie do produkcji wykorzystuje się najnowsze technologie i procesy zgodne z rygorystycznymi standardami, dzięki którym produkowane są idealnie czyste i smakowo stabilne gatunki piwa.
„Do jakości naszych piw przywiązujemy ogromną uwagę i dbamy o nią na każdym etapie produkcji, a nawet po opuszczeniu przez nie bram naszych zakładów. Dodatkowo, na bieżąco jesteśmy kontrolowani przez różnego rodzaju instytucje zewnętrzne. Kontrola Inspekcji Jakości Handlowej jest jedną z wielu, jakie w roku przechodzimy w naszych browarach. I zarówno ocena inspektorów IJHARS, jak i każdej innej organizacji badającej nasze piwa pod względem jakości i bezpieczeństwa produktu nie wskazała na jakiekolwiek błędy czy niezgodności związane z normami prawnymi czy sanitarnymi" - mówi rzecznik prasowy KP, Paweł Kwiatkowski.
W systemowym dbaniu o jakość w browarach Kompanii Piwowarskiej w Poznaniu, Tychach i Białymstoku pomagają restrykcyjnie przestrzegane normy. Działalność produkcyjną prowadzi zgodnie z rygorystycznymi standardami World Class Manufacturing (WCM). Reprezentuje on filozofię pracy na światowym poziomie, która skupia się na kliencie, rynku i konkurencji.
Narzędziem wspierającym strategię w zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym produktów jest w Kompanii Piwowarskiej Zintegrowany System Zarządzania Ryzykiem, którego elementami są: System Zarządzania Jakością (QMS) opracowany w oparciu o wymagania normy ISO 9001, System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (FSMS) wdrożony zgodnie z wymaganiami nowego międzynarodowego standardu ISO 22000, uwzględniającego m.in. zasady systemu HACCP, System zarządzania środowiskowego (EMS) wdrożony i funkcjonujący zgodnie z wymaganiami normy ISO 14001.
(Maja Święcka)
tagi: Kompania Piwowarska ,
Z najnowszego raportu pt. „Obawy i lęki mikro oraz małych...
W październiku 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
21 listopada 2024 roku w wieku 68 lat zmarł Krzysztof Pakuła...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...