Nowości

Majonez Kielecki – nieodłączny smak świątecznych tradycji

Środa, 17 grudnia 2025
Grudniowe przygotowania do świąt w wielu polskich domach zaczynają się od sprawdzonych klasyków. Jednym z nich jest Majonez Kielecki – obecny na stołach od 1959 roku, nierozerwalnie związany z tradycyjnymi wigilijnymi potrawami.
Kielecki znajduje zastosowanie w farszach, pastach, śledziach i wielu potrawach przygotowywanych według rodzinnych receptur. Łączy dania od dawna serwowane na bożonarodzeniowych stołach, z tymi, które pojawiły się na nich w późniejszych latach. W efekcie stał się składnikiem bez którego nie wyobrażamy sobie Świąt. 

Choć najczęściej kojarzony jest z klasyczną sałatką jarzynową, Majonez Kielecki dobrze sprawdza się również w mniej typowych propozycjach. Jedną z nich jest danie, które w wigilijnym menu stanowi alternatywę dla tradycyjnych przystawek, czyli pieczone buraczki z pastą z wędzonej makreli i majonezem. Delikatną słodycz buraków idealnie współgra z kremową pastą rybną. To przekąska, która wpisuje się w świąteczny charakter, a jednocześnie wprowadza lekko odmienny akcent smakowy.

Składniki:
•    3 średnie buraki
•    150 g wędzonej makreli (bez skóry i ości)
•    2 łyżki Majonezu Kieleckiego
•    1 łyżeczka chrzanu
•    1 łyżeczka soku z cytryny
•    drobno posiekany koperek
•    sól, pieprz

Przygotowanie:
Buraki upiecz w folii w 190°C do miękkości, następnie ostudź i pokrój w grube plastry lub łódeczki. Makrelę rozdrobnij widelcem i połącz z majonezem, chrzanem, sokiem z cytryny oraz koperkiem. Dopraw do smaku. Na kawałki buraków nałóż niewielką porcję pasty. Podawaj jako chłodną przystawkę wigilijną lub dodatek do świątecznego menu.

W wielu domach po niektóre produkty sięga się z przyzwyczajenia, ale także z przekonania, że nadają potrawom oczekiwany smak. Majonez Kielecki od lat pełni taką rolę, towarzysząc zarówno dobrze znanym recepturom, jak i poszukiwaniom kulinarnym. Dzięki temu pozostaje stałym elementem przygotowań, który łączy tradycję z nowoczesnością. 

Więcej informacji o produktach WSP „Społem” oraz aktualnej ofercie produktowej spółdzielni można znaleźć na stronie: www.wspspolem.com.pl.



Źródło: Soul & Mind
Fot: mat. prasowe



tagi: Majonez Kielecki , Boże Narodzenie , święta , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,