Nowości

Nutella Plant Based – roślinna nowość od Ferrero

Środa, 03 września 2025
Grupa Ferrero w Polsce ogłosiła premierę roślinnej wersji swojego kultowego kremu orzechowo-czekoladowego – Nutella Plant Based, która dołącza do stale rozwijającego się portfolio produktów marki.
Nutella Plan Based zachowuje niepowtarzalny smak, z którego słynie klasyczna Nutella, zastępując mleko składnikami pochodzenia roślinnego, takimi jak ciecierzyca i syrop ryżowy. Podobnie jak tradycyjna wersja, nowa odsłona powstaje z wysokiej jakości składników – prażonych orzechów laskowych i aromatycznego kakao – tworząc wyjątkowo kremową konsystencję. Produkt posiada certyfikację wegańską i stanowi nową alternatywę dla osób poszukujących produktów roślinnych.

Rok po jubileuszu 60-lecia, marka Nutella w Polsce nie tylko celebruje swoją historię, lecz także wprowadza nowości, odpowiadając na rosnące zapotrzebowanie na produkty roślinne. Coraz więcej konsumentów ogranicza lub rezygnuje z produktów pochodzenia zwierzęcego – z powodów zdrowotnych, etycznych lub wynikających ze stylu życia. 

Thomas Chatenier, odpowiedzialny w Ferrero Group za markę Nutella, podkreśla: „Od 60 lat miliony osób na całym świecie rozpoczynają dzień od kremu Nutella. Oferując krem Nutella Plant Based - najnowszy produkt w rozwijającym się portfolio marki - z ogromną radością powitamy wszystkich tych konsumentów, którzy będą chcieli dołączyć do grona naszych fanów. Opracowaliśmy tę nowość, aby dać konsumentom możliwość wyboru: produkt, który dostarcza ten sam wyjątkowy smak kremu Nutella, lecz w roślinnej odsłonie. To ten sam doskonały smak, kremowa konsystencja i najwyższa jakość, za które Nutella jest kochana”.

Vanessa Brown, reprezentująca Vegetarian Society, powiedziała: „Doceniamy starania Ferrero, aby odpowiadać na potrzeby i oczekiwania milionów konsumentów stosujących diety roślinne i wegańskie. Z przyjemnością informujemy, że nowa Nutella Plant Based spełnia rygorystyczne kryteria wegańskiej akredytacji Vegetarian Society. Jedna z najbardziej uwielbianych marek na świecie oferuje teraz opcję roślinną.”

Nutella Plant Based trafi na polski rynek jesienią 2025 roku i będzie dostępna w sklepach w opakowaniu o pojemności 350 g.

Podobnie jak klasyczna Nutella, będzie sprzedawana w słoiku nadającym się do recyklingu i wytwarzana z najwyższej jakości składników, zgodnie z zaangażowaniem Ferrero w odpowiedzialne pozyskiwanie surowców.

Więcej informacji i szczegółów, na stronie www.nutella.com.



Źródło: AM ART-MEDIA AGENCJA PR 
Fot: mat. prasowe




tagi: Nutella Plant Based , Ferrero , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,