Advertisement

Nowości

Smak wiosny zamknięty w słoikach

Czwartek, 05 czerwca 2025
Wraz z nadejściem cieplejszych dni, coraz chętniej sięgamy po świeże warzywa, które teraz smakują najlepiej. O tej porze roku na stołach królują młoda kapusta, rzodkiewki czy koper. Warto wykorzystać ich kruchość i delikatny aromat, przygotowując domowe przetwory, które przypomną o wiosennych chwilach nawet wtedy, gdy sezon na nowalijki minie.
Ocet Spirytusowy 10% od WSP „Społem” to niezastąpiony składnik takich przetworów. Jego skład i intensywny aromat doskonale podkreślają naturalny smak warzyw, nadając przetworom wyjątkowego charakteru. Sprawdzi się on nie tylko do przygotowania tradycyjnych ogórków konserwowych, lecz także w bardziej nietypowych połączeniach – np. w młodej kapuście z dodatkiem rzodkiewki i koperku. Oto prosty  przepis na wiosenne weki, które niejednego zaskoczą.

Kapusta z rzodkiewką i koperkiem w zalewie octowej

Składniki (na 2 słoiki 500 ml):
•    1 mała główka młodej kapusty
•    pęczek rzodkiewek
•    1 pęczek koperku
•    1 łyżka soli
•    1 łyżeczka cukru

Zalewa:
•    500 ml wody
•    150 ml Octu Spirytusowego 10% WSP „Społem”
•    1 łyżeczka soli
•    1 łyżka cukru
•    3 ziarna ziela angielskiego
•    3 liście laurowe
•    kilka ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkuj, rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, a koperek posiekaj. Wymieszaj warzywa w dużej misce, dodaj łyżkę soli i łyżeczkę cukru, odstaw na 20 minut, aby puściły sok. W międzyczasie przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, przyprawami, solą i cukrem. Warzywa przełóż do wyparzonych słoików, delikatnie ubijając. Zalej gorącą zalewą, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem, aż ostygną. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Taka kapusta z rzodkiewką i koperkiem to świetny dodatek do wiosennych obiadów, sałatek czy kanapek. Dzięki użyciu Octu Spirytusowego 10% WSP „Społem” zachowuje intensywny smak i świeży aromat.

Więcej przepisów i produktów WSP „Społem” można znaleźć na stronie: www.wspspolem.com.pl




Źródło: Soul and Mind
Fot: mat. prasowe



tagi: rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,