Czas lekkich, kolorowych dań
Każda pora roku to nowa okazja do eksperymentowania w kuchni i urozmaicenia swoich codziennych posiłków o warzywa i owoce, które w danym sezonie smakują najlepiej. Po jesieni i zimie nadszedł czas na wiosnę, która przynosi ze sobą wiele świeżych i wartościowych produktów. Co więcej, wraz ze wzrostem temperatury, zmienia się również nasze podejście do jedzenia. Nie potrzebujemy już rozgrzewających posiłków, a po mroźnych dniach, w które dominują dania tłuste i kaloryczne, mamy ochotę na więcej lekkości i prostoty w codziennym gotowaniu.
Na naszych talerzach, tak jak za oknem, zaczyna panować wiosna. Kolorowe potrawy poprawiają nastrój i nadają powiewu świeżości w kuchni. Niezależnie od pory dnia, każdy posiłek może być dostosowany do nowego wiosennego sezonu. Na śniadanie, tradycyjną jajecznicę można urozmaicić o szczypiorek i rzodkiew, do obiadu warto przygotować świeżą sałatkę z młodym szpinakiem lub szparagami, a kolację ożywić świeżym twarożkiem z nowalijkami. Sposobów na aromatyczne i pełne świeżości dania jest mnóstwo, ale nie można zapomnieć o odpowiednich przyprawach, które sprawią, że nasze potrawy będą jeszcze smaczniejsze.
Doskonały smak i jakość VEGETA Natur to efekt starannego doboru warzyw, przypraw i ziół – by zadowolić tych, którzy szukają tylko naturalnych składników. Vegeta Natur to idealne połączenie dziewięciu rodzajów suszonych na słońcu warzyw i starannie wyselekcjonowanych przypraw, które nadają potrawom najlepszy smak. Naturalnie pasuje do wszystkich rodzajów mięsa i warzyw i inspiruje do tworzenia nowych kulinarnych kreacji. Idealnym dodatkiem do każdego dania będzie również VEGETA Fine Blend. Dzięki swojej wyjątkowej, drobnej konsystencji idealnie wpasuje się w każde danie. Niezależnie od tego, czy gotujesz swoją ulubioną zupę, gulasz czy pyszne danie obiadowe z mieszanką VEGETA Fine Blend każdy posiłek z pewnością stanie się prawdziwym kulinarnym doświadczeniem, a Ty udowodnisz, że jesteś mistrzem smaku we własnej kuchni.
Pyry z gzikiem
Składniki• 8 średniej wielkości ziemniaków
• 500 g twarogu półtłustego
• 150 g jogurtu naturalnego
• 1 pęczek szczypiorku
• 3 łyżeczki przyprawy VEGETA Fine Blend
• 1 łyżeczka oleju
PrzygotowanieZiemniaki dokładnie wyszoruj i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Posmaruj je olejem i piecz jeszcze przez 15 min w 220 stopniach. Twaróg wymieszaj z jogurtem, posiekanym szczypiorkiem, rzodkiewką i przyprawą VEGETA Fine Blend. Ziemniaki natnij i włóż do nich twarożek. Udekoruj ziołami.
Krewetki w sosie cytrynowym
Składniki• 250 g krewetek
• 5 łyżek oliwy
• 2 łyżki masła
• 1 ząbek czosnku
• 1 cytryna
• 80 ml śmietanki 30%
• 1 łyżeczka VEGETA Natur
PrzygotowanieCytrynę sparz wrzątkiem. Mrożone krewetki rozmroź. Krewetki obierz z pancerzy i oczyść. Na patelni podgrzej masło z oliwą. Podsmaż krewetki przez 5 minut. Dodaj śmietankę, przeciśnięty czosnek, skórkę z cytryny i przyprawę VEGETA Natur. Podgrzewaj 2 minuty. Dodaj sok z połowy cytryny. Gotowe krewetki podawaj z grzankami.
Wszystko smakuje lepiej z VEGETA!
Źródło: WALK PR
Fot: mat. prasowe