Nowości

Wielkanoc – czas start! Wypieki z Mąką Tortową z Młyna Jaczkowice

Poniedziałek, 17 marca 2025
Tradycyjne, świąteczne wypieki wielkanocne to prawdziwa uczta dla podniebienia. Czekają na nie wszyscy domownicy. Aby nadać im niepowtarzalny smak i aromat, kluczowe jest użycie składników najwyższej jakości – takich jak Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice.
Świąteczne menu kusi biesiadników delikatnym smakiem i aromatem puszystej babki, aksamitnego sernika czy kruchego, słodkiego mazurka.  Jednak, aby tradycyjne, polskie wypieki smakowały tak dobrze, jak wyglądają, do ich wykonania należy się odpowiednio przygotować.

A na początek – babka piaskowa

Babka piaskowa to zdecydowanie królowa polskiego stołu w trakcie Wielkanocy. To proste ciasto od dekad podbija serca Polaków, oczarowując ich swoją delikatnością i słodkością. A co najważniejsze – babka piaskowa jest dziecinnie prosta w przygotowaniu.

mlyn_jaczkowice_wielkanoc_2.jpg

Jej główny składnik stanowi mąka. W tym przypadku zalecamy typ 450, której drobno przemielone zboża dodadzą wypiekowi pięknego, jasnego koloru oraz wyjątkowej lekkości. Przypominamy, że w trakcie świątecznych przygotowań, warto zaopatrzyć się w produkt najwyższej jakości, który pomoże nam zachwycić domowników i gości. Przykładem może być Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice, która powstaje z wysokiej jakości, polskich zbóż.

Gotowa do wielkanocnych przygotowań!

Co czyni Mąkę Tortową z Młyna Jaczkowice wyjątkową? Powstaje ona na urodzajnych, dolnośląskich ziemiach pod okiem doświadczonych specjalistów. Na jej delikatność wpływa z kolei dobór ziaren. Mąki z Młyna Jaczkowice powstają z najwyższej jakości, polskiego zboża. Następnie są one drobno mielone, dzięki czemu mąka typu 450 nadaje wypiekom zarówno lekkości, jak i jasnego koloru. Dlatego też doskonale sprawdzi się w przypadku delikatnych, wielkanocnych ciast - zwłaszcza uwielbianej babki piaskowej.

Mlyn_Jaczkowice_maka_tortowa.jpg

Dolnośląska Mąka Tortowa to niezastąpiony składnik polskiej kuchni podczas świąt. Sprawdzi się nie tylko w przygotowaniu wielkanocnych wypieków, ale także jako dodatek do sosów mięsnych i grzybowych, nadając im idealną konsystencję. Wyróżniona certyfikatem „Doceń Polskie”, zachwyca lekkością i subtelnym smakiem, podkreślając wyjątkowy charakter wielkanocnych dań i tworząc z nimi ciepłą, rodzinną atmosferę świąt.

Przepis na babkę wielkanocną

Składniki:
•    160 g Dolnośląskiej Mąki Tortowej
•    90 g mąki ziemniaczanej
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    4 jajka
•    200 g masła
•    skórka i sok z 1 cytryny
•    1 łyżka cukru waniliowego
•    1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a następnie studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier biały oraz wanilinowy i ubijamy na gładką pianę. Do drugiej miski przesiewamy Dolnośląską Mąkę Tortową oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, następnie dokładnie mieszamy. Mieszankę dodajemy do ubitych jajek i miksujemy, a następnie wlewamy wcześniej roztopione masło. Formę na babkę (z kominkiem w środku) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Gotową masę przelewamy formy i pieczemy przez około 45 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu możemy oprószyć babkę cukrem pudrem lub udekorować lukrem.




Źródło: GutPR
Fot: mat. prasowe





tagi: Wielkanoc , mąką tortowa , Młyn Jaczkowice , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,