Nowości

Karnawał smaków - kulinarne inspiracje Sokołowa

Środa, 05 lutego 2025
Najprostszy przepis na idealny karnawałowy wieczór? Grono przyjaciół, niezobowiązująca atmosfera i oczywiście pyszne przekąski, które podkreślą smak tych wyjątkowych chwil. Najlepiej sprawdzą się proste w przygotowaniu, a przy tym pomysłowe i efektowne dania, po które można wygodnie sięgnąć w trakcie zabawy. Kluczem do sukcesu są jakościowe produkty i ciekawe, kulinarne inspiracje – a tu z pomocą przychodzi Sokołów!
Sałatki, koreczki, tartinki, tortille, mini pizze, zapiekanki i bruschetty – to ulubione klasyki i kulinarne hity każdej imprezy. Choć nie wymagają dużego nakładu czasu i pracy, to mogą zaskoczyć ciekawymi połączeniami smaków. Do ich przygotowania idealnie sprawdzą się produkty Sokołów. To gwarancja nie tylko wyśmienitego smaku, ale także wysokiej jakości i uniwersalności kulinarnego zastosowania. Oto pomysły na proste, a jednocześnie wyjątkowe karnawałowe dania, które zachwycą gości.

Soko____w_roladki_Szynka_Basiuni.jpg

Imprezowa paczka

Czas przygotowywania: 20 min
Liczba porcji: 4 porcje

Składniki:
1 opakowanie Szynki Basiuni Sokołów
2 łyżki serka śmietankowego puszystego
1 łyżka majonezu
1 garść rukoli
2 ogórki kiszone
1 nieduże jabłko (sok z cytryny)
1 por
1 garść orzechów włoskich
sól, płatki chili


Przygotowanie:
Serek śmietankowy mieszamy z majonezem, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Całość doprawiamy solą i mielonymi płatkami chili. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Ogórki osuszamy, a następnie kroimy w niezbyt dużą kostkę. Jabłko wraz ze skórką kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

Odcinamy zieloną część od pora, a następnie delikatnie nacinamy wzdłuż nożykiem zdejmując pierwszą warstwę. W ten sposób uzyskujemy prostokątny kawałek białej części, z którego wycinamy 4 podłużne paseczki. Resztę nawijamy na pozostałego pora, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na cienkie półplasterki.

W misce łączymy ogórki, jabłko, pora i orzeszki. Na desce kładziemy pionowo paseczek pora, na nim układamy szynkę (dłuższym bokiem wzdłuż pora). Plasterek szynki pokrywamy przygotowanym sosem, a następnie na środku (przez całą długość krótszego boku plastra) układamy 2 łyżki połączonych w misce składników oraz garstkę rukoli. W dość ścisły rulon zwijamy wystające końcówki szynki, a na koniec obwiązujemy całość paseczkiem pora (końcówki możemy przyciąć nożyczkami). Czynność powtarzamy czterokrotnie.

Soko____w_gruszki_z_boczkiem.jpg

Wystrzałowe gruszki

Czas przygotowywania: 20 min
Czas pieczenia: 15-20 min
Liczba porcji: 3 porcje

Składniki:
1 garść liści szpinaku
6 plastrów Boczku Surowego Wędzonego Sokołów
3 niezbyt twarde gruszki
60 g sera z niebieską pleśnią
1 garść winogron rodzynkowych
1/2 owocu granatu
1 łyżka prażonych orzechów laskowych
Składniki na dressing:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:
Oliwę łączymy z octem balsamicznym solą i pieprzem. Ser kroimy w kostkę. Gruszki przekrawamy (ścinając wierzch z ogonkiem na wysokości około 2/3), a następnie z dolnej części (przy pomocy wykrawacza lub zwykłej łyżki) wydrążamy gniazda nasienne wraz z większą częścią miąższu. Każdy spód owijamy dwoma plasterkami boczku i ustawiamy wraz z kapeluszami w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia lub posmarowanym tłuszczem.

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15-20 minut, aż boczek zacznie się rumienić, a gruszki zmiękną. Jeśli gruszki były bardzo soczyste to po lekkim przestygnięciu usuwamy ręcznikiem papierowym sok, który może się zgromadzić wewnątrz owoców.

Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka. Winogrona przekrawamy na połówki. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.

W misce łączymy szpinak, winogrona, granaty i połowę posiekanych orzechów z przygotowanym dressingiem. Tak przygotowaną sałatką napełniamy miseczki z gruszki, ustawiamy na talerzyku posypujemy pozostałymi orzechami i podajemy wraz z pieczonym kapeluszem.

Soko____w_tortille_z_szyneczka.jpg

Tortille z szyneczką drobiową Sokoliki, szczypiorkowym serkiem i ogórkiem

Składniki:
1 opakowanie szyneczki drobiowej Sokoliki
3 tortille
1 opakowanie serka kremowego naturalnego
1 długi ogórek
1 czerwona papryka
1 pęczek szczypiorku lub innych ulubionych ziół
(natka pietruszki, kolendra, koperek)

Przygotowanie:
Serek wymieszaj z posiekanymi ziołami. Ogórki i paprykę pokrój w słupki. Tortille posmaruj serkiem, rozłóż plasterki szynki, słupki ogórka i papryki. Zwiń tortille w rulony i pokrój w ukośne plastry.

Przechwytywanie.JPG

Karnawał z Sokołowem

W asortymencie Sokołowa znaleźć można wiele produktów, które warto wykorzystać w karnawałowym menu.
  • Boczek surowy wędzony Sokołów – powstaje z wysokiej jakości mięsa. Z jego idealnie cienkich plastrów można łatwo przygotować pyszne, chrupiące chipsy. Doskonale komponuje się z warzywami, owocami czy serami w kolorowych, różnorodnych sałatkach. Można też go użyć jako dodatku do wytrawnych muffinek czy bruschetty.
Cena: 7,99 zł/op. 100 g

  • Szynka Basiuni Sokołów – drobiowa lub wieprzowa, zawsze tak samo delikatna, soczysta i aromatyczna. Dostępna w charakterystycznych, dużych plastrach – idealnych do przygotowania wykwintnych roladek, które znakomicie prezentują się na karnawałowym stole z przekąskami.
Cena: 8,99 zł/op. 140 g

  • Polędwica łososiowa z linii Excellent Line Sokołów – specjalnie selekcjonowany surowiec i staranność procesu technologicznego gwarantują jej najwyższą jakość i wyśmienity smak. Delikatne mięso jest lekko różowe i zachwyca miękką konsystencją. To sprawdzony dodatek do deski wędlin czy eleganckich tartinek.
Cena: 7,99 zł/op. 90 g

  • Wędzonka krotoszyńska z linii Excellent Line Sokołów – wygląd, smak i aromat tej wędliny docenią nawet najbardziej wymagający koneserzy. To delikatna wędzonka surowa, otrzymana z polędwicy wieprzowej i boczku. Oferowana w cienkich plastrach, które doskonale będą prezentować się na desce wędlin.
Cena: 7,99 zł/ op. 90 g

  • Szyneczka Sokoliki – drobiowa lub wieprzowa, dedykowana najmłodszym konsumentom. To produkty o wysokiej zawartości mięsa i czystym składzie, bez sztucznych konserwantów. Mają delikatny smak, odpowiadający gustom dzieci. To idealna propozycja na kinderparty. Szyneczki można użyć między innymi do kanapeczek, domowej mini pizzy czy zapiekanek.
Cena: 6,99 zł/op. 100 g




Źródło: Quality Public Relations
Fot: mat. prasowe


tagi: karnawał , Sokołów , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,