Dwa oblicza kalifornijskiego smakuCarlo Rossi Dark to czerwone wino półwytrawne o głębokim, intensywnym charakterze, które sprawdzi się do aromatycznych mięs i serów. W jego bukiecie wybijają się nuty jeżyn, czarnych porzeczek, wiśni i ciemnej czekolady, a na finiszu śliwka. Carlo Rossi Golden White to natomiast białe półwytrawne wino, o bogatej i łagodnej palecie smaków, które pasuje do białego mięsa i dań kuchni azjatyckiej. Jego paletę tworzą wyraźne nuty gruszki, jabłka i miodu, z delikatnym akcentem cytrusów.
Kalifornia w kieliszku i na talerzuKalifornijska kuchnia, podobnie jak wina z linii Winemaker's Selection, to tygiel fascynujących smaków. Daleka od stereotypowych hamburgerów czy frytek, z którymi zazwyczaj kojarzy się amerykański stół, jest kolebką potraw takich jak Crab Louie, kultowy tost z awokado, grillowane karczochy z wołowiną czy zupa cioppino. To kuchnia innowacyjna, bazująca na świeżych składnikach i czerpiąca z różnorodnych wpływów kulturowych.
W podobny sposób powstają wina Winemaker's Selection. Do ich produkcji wykorzystywane są takie odmiany winogron, które gwarantują złożoność i bogactwo smaku. Wśród nich znajdziemy Barberę, Ruby Cabernet, Merlot, Zinfandel i Pinot Noir w winach czerwonych oraz French Colombard, Chardonnay i Moscato w winach białych. To winogrona z najlepszych winnic, które zlokalizowane są w stanie Kalifornia – jednym z najważniejszych miejsc dla światowego winiarstwa, w którym warunki klimatyczne pozwalają na uprawę najwyższej jakości owoców. Każdy etap produkcji realizowany jest z olbrzymią starannością i odbywa się pod okiem doświadczonych specjalistów – od zbioru, przez fermentację, aż po finalizowanie wina, aby zapewnić konsumentom wyborny smak.
Pod okiem mistrzaZa stworzenie linii Winemaker's Selection odpowiada Darren Procsal, winemaker marki Carlo Rossi, współpracujący z nią od 2012 roku. Jego blisko 40-letnie doświadczenie i pasja do tworzenia wina, gwarantują doskonałą jakość każdej butelki. Darren nadzoruje proces selekcji, analizuje smak i aromaty, oraz balans między kwasowością a wytrawnością każdej partii wina.
– Łatwo jest stworzyć wino warte 100 dolarów, ale znacznie trudniej zrobić wino w przystępnej cenie, które pokocha 100 milionów konsumentów na całym świecie – przekonuje Darren Procsal, winemaker Carlo Rossi. – Niezależnie od tego, czy produkujesz wino w 60-galonowej beczce, czy w tysiącach litrów, proces decyzyjny pozostaje taki sam. Nie robię dziś nic inaczej niż wtedy, gdy pracowałem w małej winnicy w Napa Valley – dodaje Darren Procsal.
Dla kogo Winemaker's Selection?Nowa linia Carlo Rossi skierowana do osób ceniących jakość, harmonię oraz bogactwo aromatów. Przyciągnie w szczególności bardziej doświadczonych miłośników wina, szukających produktu o wyższym standardzie, ale bez rezygnacji z przystępnej ceny.
Wprowadzenie win z linii Winemaker's Selection do portfolio Carlo Rossi wspierane jest działaniami marketingowymi oraz PR.
Carlo Rossi Dark dostępne jest w butelkach o pojemności 750 ml.
Źródło: Walk
Fot: mat. prasowe