Nowości

Czas na kiszonki - przepisy WSP „Społem”

Poniedziałek, 20 stycznia 2025
Zima to dobry moment by sięgnąć po produkty fermentowane – naturalne źródło witamin i minerałów, które wspierają naszą odporność. Kapusta kiszona, ogórki czy buraki to nie tylko smaczne dodatki, ale także podstawa wielu dań. W ofercie WSP „Społem” znajdziemy majonezy, musztardy i ketchupy, które doskonale współgrają z kiszonymi warzywami, wzbogacając ich smak i umożliwiając przygotowanie kreatywnych potraw.
Pyszne inspiracje

Kiszonki to niezwykle wszechstronny składnik zimowej kuchni. Aby w pełni wykorzystać ich potencjał, warto urozmaicić je różnymi dodatkami. Kiszona kapusta może stać się bazą do sałatek, które doprawimy Musztardą Kielecką czeską lub sarepską. Soki z kiszonek, pełne wartości odżywczych, stanowią jeden ze składników marynat – wystarczy dodać odrobinę oliwy i przypraw, aby stworzyć idealną glazurę do pieczonych warzyw.

Ogórki kiszone można wykorzystać nie tylko jako przekąskę, ale także jako dodatek do past kanapkowych z Majonezem Kieleckim, które sprawdzą się podczas zimowych śniadań czy kolacji. Z kolei kiszone buraki, w połączeniu z jogurtem naturalnym i przyprawami, stworzą prosty, ale efektowny dip, który doskonale pasuje do pieczonych ziemniaków lub dyni. Nie zapominajmy także o ketchupach – zarówno łagodny, jak i pikantny Ketchup Kielecki może dodać charakteru burgerom czy zapiekankom z dodatkiem fermentowanych warzyw.

Sałatka ziemniaczana z kiszoną kapustą i Majonezem Kieleckim

Składniki:

•    4 ugotowane ziemniaki
•    1 szklanka kiszonej kapusty
•    1 kiszony ogórek
•    2 łyżki Majonezu Kieleckiego
•    1 łyżeczka Musztardy Kieleckiej sarepskiej
•    sól, pieprz do smaku
•    natka pietruszki do dekoracji

Ziemniaki kroimy w kostkę, ogórka w cienkie plasterki, a kapustę lekko siekamy. W misce mieszamy Majonez Kielecki z Musztardą Kielecką i przyprawami. Dodajemy warzywa, dokładnie mieszamy i dekorujemy natką pietruszki.

Pieczone buraki z sosem musztardowym

Składniki:

•    4 średnie buraki
•    2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej
•    3 łyżki jogurtu naturalnego
•    1 łyżka miodu (opcjonalnie)
•    sól i pieprz do smaku

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200°C przez około 45 minut. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w plastry. Jogurt mieszamy z Musztardą Kielecką, miodem i przyprawami. Plastry buraków układamy na talerzu i polewamy sosem.

Po więcej inspiracji i przepisów na ciekawe dodatki do potraw warto zajrzeć na stronę WSP „Społem”: www.wspspolem.com.pl.



Źródło: Soul & Mind
Fot: mat. prasowe



tagi: WSP Społem , Majonez Kielecki , musztarda , ketchup , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,