Niedobór wody i jej jakość stają się coraz ważniejszymi zagadnieniami, bezpośrednio dotyczącymi SABMiller ze względu na duże zużycie wody w branży piwowarskiej, wykorzystywanie wodochłonnych surowców oraz fakt, iż niektóre z browarów grupy działają na terenach ubogich w wodę.
Dlatego właśnie woda została określona jako jeden z 10 priorytetów zrównoważonego rozwoju SABMiller. A jako grupa - firma postawiła sobie ambitny cel zmniejszenia o 25% zużycia wody na litr piwa do roku 2015. Inicjatywa ta pozwoli co roku zaoszczędzić około 20 miliardów litrów wody do roku 2015; te oszczędności wystarczą, by wypełnić osiem tysięcy olimpijskich stadionów pływackich.
„W świecie, w którym coraz bardziej brakuje wody, musimy maksymalnie zwiększyć efektywność działania, jednocześnie pracując ze społecznościami, by chronić zasoby wody" - mówi CEO SABMiller, Graham Mackay.
(Maja Święcka)
tagi: Kompania Piwowarska ,
W tym roku Browar Okocim świętuje 180-lecie istnienia. Z tej...
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Grupa wypracowała stabilne wyniki finansowe na poziomie 287,4...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...