Nowości

Kuchnia inaczej, czyli jak usprawnić to co znane

Wtorek, 20 lipca 2010
To zadziwiające jak wiele czynności kuchennych można „robić inaczej", usprawniając tym nasze gotowanie. Dla wszystkich pań domu, które pragną osiągać świetne efekty w kuchni przy minimalnym wkładzie swojego czasu i wysiłku, marka WINIARY przygotowała spis porad, które warto wykorzystać w codziennej pracy.

 

Smaczniej...

- Wrzuć do gotującego rosołu kilka kostek lodu, a zbierze się wokół nich stężały tłuszczyk, który łatwo usuniesz.

- Sałatki z warzyw najlepiej skrop oliwą - dzięki temu organizm łatwiej przyswoi składniki odżywcze.

- Aby nadać rosołowi drobiowemu ładny kolor, włóż do garnka umytą łuskę cebuli.

- Chcąc uniknąć intensywnego zapachu gotowanej kapusty, brukselki, czy kalafiora dodaj do wody odrobinę mleka.

- Jeśli przesolisz sos do kotletów wrzuć do niego kilka plastrów surowego ziemniaka.

- Nie wylewaj wody po gotowaniu warzyw. Używaj jej wielokrotnie do gotowania ziemniaków, ryżu i kaszy - nada to potrawom niepowtarzalny smak. Wodę przechowuj w lodówce, maksymalnie 3 dni.

- Lubisz chrupiącą skórkę na pieczonym kurczaku? Skrop go zimną wodą tuż przed wyjęciem z piekarnika.

- Czosnek dodawaj dopiero pod koniec gotowania, będzie miał przez to lepszy aromat.

- Chcąc poprawić smak sosu pieczeniowego dodaj do niego szczyptę kawy rozpuszczalnej.

Łatwiej...

- Chcesz pokroić cebulę bez „płakania" - włóż ją wcześniej na 30 min do lodówki albo zwilż deskę i nóż przed krojeniem.

- Wodę w garnku posól dopiero podczas wrzenia, w ten sposób szybciej się zagotuje.

- Zalej garnek emaliowy wodą z soli i pozostaw na kilkanaście godzin, pozbędziesz się w ten sposób wszelkiej spalenizny.

- Wsyp do solniczki kilka ziarenek ryżu, aby sól nigdy nie zwilgotniała.

Sprytniej...

- Zanurz kiełbaski na minutę we wrzącej wodzie i obtocz w mące - nie będą pękały podczas smażenia lub grillowania.

- Po pieczeniu odstaw faszerowany drób na ok. 15 min. Dzięki temu farsz na pewno nie wypłynie podczas dzielenia.

- Jeśli chcesz zneutralizować zapach w mikrofalówce włóż do niej kilka plasterków cytryny i włącz ją na 5 min przy maksymalnej mocy.

- Wystarczy przemyć ręce plastrem cytryny, aby pozbyć się z nich nieprzyjemnego zapachu.

- Jeśli rozgrzany tłuszcz pryska na wszystkie ściany Twojej kuchni, posyp go szczyptą soli.

- Włóż sztućce ze stali nierdzewnej na kilka minut do wody, w którym gotowały się ziemniaki. Po opłukaniu i wysuszeniu będą jak nowe.

(Maja Święcka) 

tagi: Winiary ,