Smaczniej...
- Wrzuć do gotującego rosołu kilka kostek lodu, a zbierze się wokół nich stężały tłuszczyk, który łatwo usuniesz.
- Sałatki z warzyw najlepiej skrop oliwą - dzięki temu organizm łatwiej przyswoi składniki odżywcze.
- Aby nadać rosołowi drobiowemu ładny kolor, włóż do garnka umytą łuskę cebuli.
- Chcąc uniknąć intensywnego zapachu gotowanej kapusty, brukselki, czy kalafiora dodaj do wody odrobinę mleka.
- Jeśli przesolisz sos do kotletów wrzuć do niego kilka plastrów surowego ziemniaka.
- Nie wylewaj wody po gotowaniu warzyw. Używaj jej wielokrotnie do gotowania ziemniaków, ryżu i kaszy - nada to potrawom niepowtarzalny smak. Wodę przechowuj w lodówce, maksymalnie 3 dni.
- Lubisz chrupiącą skórkę na pieczonym kurczaku? Skrop go zimną wodą tuż przed wyjęciem z piekarnika.
- Czosnek dodawaj dopiero pod koniec gotowania, będzie miał przez to lepszy aromat.
- Chcąc poprawić smak sosu pieczeniowego dodaj do niego szczyptę kawy rozpuszczalnej.
Łatwiej...
- Chcesz pokroić cebulę bez „płakania" - włóż ją wcześniej na 30 min do lodówki albo zwilż deskę i nóż przed krojeniem.
- Wodę w garnku posól dopiero podczas wrzenia, w ten sposób szybciej się zagotuje.
- Zalej garnek emaliowy wodą z soli i pozostaw na kilkanaście godzin, pozbędziesz się w ten sposób wszelkiej spalenizny.
- Wsyp do solniczki kilka ziarenek ryżu, aby sól nigdy nie zwilgotniała.
Sprytniej...
- Zanurz kiełbaski na minutę we wrzącej wodzie i obtocz w mące - nie będą pękały podczas smażenia lub grillowania.
- Po pieczeniu odstaw faszerowany drób na ok. 15 min. Dzięki temu farsz na pewno nie wypłynie podczas dzielenia.
- Jeśli chcesz zneutralizować zapach w mikrofalówce włóż do niej kilka plasterków cytryny i włącz ją na 5 min przy maksymalnej mocy.
- Wystarczy przemyć ręce plastrem cytryny, aby pozbyć się z nich nieprzyjemnego zapachu.
- Jeśli rozgrzany tłuszcz pryska na wszystkie ściany Twojej kuchni, posyp go szczyptą soli.
- Włóż sztućce ze stali nierdzewnej na kilka minut do wody, w którym gotowały się ziemniaki. Po opłukaniu i wysuszeniu będą jak nowe.
(Maja Święcka)
tagi: Winiary ,
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Należąca do koncernu FoodWell marka Bakalland dołączyła do...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...
Światowi dostawcy nie nadążają z dostawami do Polski...