Bogactwo smaków wegeWbrew pozorom kuchnia wegetariańska nie ma nic wspólnego z nudą i monotonią. To prawdziwa skarbnica kulinarnych inspiracji – od soczystych warzyw i różnorodnych roślin, przez aromatyczne dodatki, aż po kreatywne połączenia składników, które mogą zaskoczyć nawet najbardziej wymagające podniebienia. Światowy Dzień Wegetarianizmu to idealny moment, by zagłębić się w świat potraw bezmięsnych i poznać nowe możliwości. Oprócz warzyw i owoców, kuchnia wegetariańska bazuje na roślinach strączkowych takich jak soczewica i ciecierzyca czy produktach sojowych np. tofu. Wiele dań dobrze komponuje się również z dodatkiem orzechów i nasion, z kolei aromatu potrawom dodają różnego rodzaju grzyby. Obecnie różnorodność i dostępność produktów wegetariańskich jest tak duża, że z pewnością każdy odnajdzie swoje ulubione smaki. Warto urozmaicać nimi codzienne posiłki, gdyż korzystanie wpływają na nasze sampoczucie i funkcjonowanie organizmu, a w dodatku są niezwykle apetyczne.
Spróbuj kuchni wegetariańskiej w swoim domu
Z okazji Światowego Dnia Wegetarianizmu marka VEGETA przygotowała trzy bezmięsne propozycje, które warto przygotować w swojej kuchni. To pyszne i treściwe dania, które zachwycą bogactwem smaków i aromatów. Mogą okazać się pierwszym krokiem w odkrywaniu różnorodności kuchni wegetariańskiej.
Przepisy:
1. Zupa jarzynowaSkładniki:• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 2 marchewki (150 g)
• 50 g korzenia selera
• 1 cebula (60 g)
• 2 ziemniaki (200 g)
• 1 laska selera naciowego (60 g)
• sól
• VEGETA Maestro pieprz czarny mielony
• 1-2 łyżki przyprawy w płynie VEGETA Umami
Sposób przygotowania:Do garnka na rozgrzaną oliwę wrzuć marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pokrojony w kostkę korzeń selera i cebulę. Krótko podsmaż, a następnie całość zalej ok. 1,2 l wody, zagotuj. Na wrzący bulion wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki łodygę selera naciowego. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, dopraw solą i pieprzem. Gdy zupa będzie gotowa, dodaj przyprawę VEGETA Umami w płynie, aby wzbogacić smak potrawy.
Wskazówka: Możesz również dodać inne warzywa, na przykład kilka różyczek brokułu.
2. Makaronowa sałatka z poremSkładniki:• 150 g makaronu
• sól
• 250 g porów
• 80 g cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• czarny pieprz
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka uprażonego sezamu
• 1-2 łyżeczki przyprawy w płynie VEGETA Umami
Sposób przygotowania:Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Oczyszczonego pora pokrój w krążki, a cebulę w plasterki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć pora, cebulę i czosnek, smaż, od czasu do czasu mieszając. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i lekko posól. Następnie dodaj makaron, natkę pietruszki i podsmaż razem. Posyp danie uprażonym sezamem i skrop przyprawą VEGETA Umami w płynie, aby uzyskać pełnię smaku.
3. Makaron z tofu i warzywamiSkładniki:• 90 g tofu
• 1 opakowanie makaronu PODRAVKA spaghetti
• 3 marchewki
• szczypiorek
• 1 imbir
• 1 ząbek czosnku
• 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• Vegeta UMAMI
Sposób przygotowania:Rozpocznij od ugotowania makaronu zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i odstaw go do wystygnięcia. Następnie tofu posiekaj w kostkę i umieść w misce. Wymieszaj drobno posiekany czosnek oraz imbir, sos sojowy, VEGETA Umami oraz odrobinę oleju rzepakowego i połącz z tofu. Całość wymieszaj i odstaw na 5 minut. W międzyczasie pokrój marchew w cienkie słupki. Smaż tofu na patelni z obu stron i dodaj marchewkę – smaż wszystko jeszcze przez kolejne 4 minuty. Po tym czasie, przełóż zawartość patelni na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej resztę oleju, wrzuć makaron, dodaj trochę sosu sojowego i smaż przez 2 minuty. Na koniec dodaj tofu i warzywa, dokładnie wymieszaj z makaronem i gotowe.
Wszystko smakuje lepiej z przyprawami VEGETA!
Źródło: Podravka/Vegeta
Fot: mat. prasowe