Nowości

Świętuj Dzień Wegetarianizmu z marką VEGETA!

Poniedziałek, 30 września 2024
1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. To doskonała okazja do kulinarnych eksperymentów oraz próbowania przepisów na smaczne i pożywne dania bez mięsa. Bogactwo smaków kuchni wegetariańskiej jest bardzo rozległe i w tym wyjątkowym dniu VEGETA zachęca do jego odkrywania.
Bogactwo smaków wege

Wbrew pozorom kuchnia wegetariańska nie ma nic wspólnego z nudą i monotonią.  To prawdziwa skarbnica kulinarnych inspiracji – od soczystych warzyw i różnorodnych roślin, przez aromatyczne dodatki, aż po kreatywne połączenia składników, które mogą zaskoczyć nawet najbardziej wymagające podniebienia. Światowy Dzień Wegetarianizmu to idealny moment, by zagłębić się w świat potraw bezmięsnych i poznać nowe możliwości. Oprócz warzyw i owoców, kuchnia wegetariańska bazuje na roślinach strączkowych takich jak soczewica i ciecierzyca czy produktach sojowych np. tofu. Wiele dań dobrze komponuje się również z dodatkiem orzechów i nasion, z kolei aromatu potrawom dodają różnego rodzaju grzyby. Obecnie różnorodność i dostępność produktów wegetariańskich jest tak duża, że z pewnością każdy odnajdzie swoje ulubione smaki. Warto urozmaicać nimi codzienne posiłki, gdyż korzystanie wpływają na nasze sampoczucie i funkcjonowanie organizmu, a w dodatku są niezwykle apetyczne.

Spróbuj kuchni wegetariańskiej w swoim domu

Z okazji Światowego Dnia Wegetarianizmu marka VEGETA przygotowała trzy bezmięsne propozycje, które warto przygotować w swojej kuchni. To pyszne i treściwe dania, które zachwycą bogactwem smaków i aromatów. Mogą okazać się pierwszym krokiem w odkrywaniu różnorodności kuchni wegetariańskiej.

Przepisy:

1.    Zupa jarzynowa

1a.jpg

Składniki:
•    1 łyżka oliwy z oliwek
•    2 marchewki (150 g)
•    50 g korzenia selera
•    1 cebula (60 g)
•    2 ziemniaki (200 g)
•    1 laska selera naciowego (60 g)
•    sól
•    VEGETA Maestro pieprz czarny mielony
•    1-2 łyżki przyprawy w płynie VEGETA Umami

Sposób przygotowania:
Do garnka na rozgrzaną oliwę wrzuć marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pokrojony w kostkę korzeń selera i cebulę. Krótko podsmaż, a następnie całość zalej ok. 1,2 l wody, zagotuj. Na wrzący bulion wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki łodygę selera naciowego. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, dopraw solą i pieprzem. Gdy zupa będzie gotowa, dodaj przyprawę VEGETA Umami w płynie, aby wzbogacić smak potrawy.

Wskazówka: Możesz również dodać inne warzywa, na przykład kilka różyczek brokułu.


2.    Makaronowa sałatka z porem

2a.jpg

Składniki:
•    150 g makaronu
•    sól
•    250 g porów
•    80 g cebuli
•    1 ząbek czosnku
•    4 łyżki oliwy z oliwek
•    czarny pieprz
•    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
•    1 łyżka uprażonego sezamu
•    1-2 łyżeczki przyprawy w płynie VEGETA Umami

Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Oczyszczonego pora pokrój w krążki, a cebulę w plasterki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć pora, cebulę i czosnek, smaż, od czasu do czasu mieszając. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i lekko posól. Następnie dodaj makaron, natkę pietruszki i podsmaż razem. Posyp danie uprażonym sezamem i skrop przyprawą VEGETA Umami w płynie, aby uzyskać pełnię smaku.


3.    Makaron z tofu i warzywami

3a.jpg

Składniki:
•    90 g tofu
•    1 opakowanie makaronu PODRAVKA spaghetti
•    3 marchewki
•    szczypiorek
•    1 imbir
•    1 ząbek czosnku
•    3 łyżki sosu sojowego ciemnego
•    2 łyżki oleju rzepakowego
•    Vegeta UMAMI

Sposób przygotowania:

Rozpocznij od ugotowania makaronu zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i odstaw go do wystygnięcia. Następnie tofu posiekaj w kostkę i umieść w misce. Wymieszaj drobno posiekany czosnek oraz imbir, sos sojowy, VEGETA Umami oraz odrobinę oleju rzepakowego i połącz z tofu. Całość wymieszaj i odstaw na 5 minut. W międzyczasie pokrój marchew w cienkie słupki. Smaż tofu na patelni z obu stron i dodaj marchewkę – smaż wszystko jeszcze przez kolejne 4 minuty. Po tym czasie, przełóż zawartość patelni na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej resztę oleju, wrzuć makaron, dodaj trochę sosu sojowego i smaż przez 2 minuty. Na koniec dodaj tofu i warzywa, dokładnie wymieszaj z makaronem i gotowe.

Wszystko smakuje lepiej z przyprawami VEGETA!



Źródło: Podravka/Vegeta
Fot: mat. prasowe





tagi: Dzień Wegetarianizmu , VEGETA , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze , Podravka ,