Nieskategoryzowane

PQS wyznacza nowe standardy jakości mięsa

Piątek, 09 lipca 2010
Jedynym polskim projektem przyjętym przez Komisję Europejską jest zgłoszony przez Związek Polskie Mięso i POLSUS System Jakości Wieprzowiny (PQS), uznany 11 grudnia 2009 roku przez Ministra Rolnictwa za krajowy system jakości żywności. Budżet projektu przekracza 21 milionów złotych i będzie realizowany przez 3 lata.

„System PQS stawia na ścisłą współpracę hodowców, producentów trzody chlewnej i przetwórców. Współpraca tych podmiotów sprzyja zwiększeniu ich siły ekonomicznej, a dostosowanie profilu produkcji do potrzeb konsumentów jest korzystne ekonomicznie zarówno dla hodowców, jak i przetwórców" - mówi Witold Choiński, Prezes Związku Polskie Mięso.

Grupa producentów żywca i przetwórców, która już uzyskała certyfikaty zgodności, wprowadza nowy sposób komunikowania, dzięki lepszej organizacji rynku, dostarczaniu produktów powtarzalnych, w pełni identyfikowalnych, z potwierdzoną w procesie certyfikacji wysoką jakością i źródłem pochodzenia mięsa kulinarnego.

(Monika Dawiec)

tagi: PQS ,