Nowości

Tatarskie tradycje kulinarne z SEKO S.A.

Czwartek, 08 lipca 2010
Sos tatarski, tatarska sałatka, tatar wołowy, tatarka - skąd wzięły się te tak popularne określenia w naszym kuchennym języku? Prawda jest taka, że naród tatarski przez długie lata niejednokrotnie burzliwego obcowania z Polakami odcisnął widoczne piętno na naszej kulturze. Należy do niej i kuchnia, w której do dziś funkcjonują skojarzenia związane z tatarskimi zwyczajami kulinarnymi.

Tradycyjna kuchnia tatarska opiera się na nabiale, mięsie i warzywach. Jej wpływy widać do dziś w kuchni polskiej, chociażby w postaci niezwykle popularnego sosu tatarskiego. Najbardziej znaną potrawą o korzeniach tatarskich na naszych stołach jest oczywiście befsztyk tatarski, czyli po prostu „tatar" -  potrawa z mielonego mięsa wołowego, jaj i przypraw, podawana na surowo.

Jednym ze wspaniałych przykładów nowoczesnego zastosowania wschodnich przepisów jest „Sałatka tatarska ze śledziem i ogórkiem" firmy SEKO S.A. Niezwykle popularny na polskich stołach sos tatarski z warzywami wzbogacony został w tym przypadku o nowy, nieznany kuchni wschodniej akcent - charakterystyczny smak ryb. Jego obecność w tej kombinacji stanowi niecodzienną wariację na temat stepowej diety dawnych Tatarów.

„Sałatką tatarską ze śledziem i ogórkiem" firmy SEKO S.A. zajadać możemy się w każdym miejscu i o każdej porze. Przede wszystkim - jest ona niedroga, a dzięki poręcznemu opakowaniu możemy spożywać ją na przykład w pracy, oddając się marzeniom o udziale w wojowniczych wyprawach pradawnych Tatarów.

(Monika Dawiec)

tagi: Seko ,