Do uwarzenia tego piwa Browar Pilsweizer użył jęczmiennego słodu pilzneńskiego i wiedeńskiego oraz chmielu Saaz. W składzie znalazły się również: sok jabłkowy z zagęszczonego soku jabłkowego, sok z cytryny z zagęszczonego soku z cytryny, sok z limonki z zagęszczonego soku z limonki, naturalny aromat, cukier oraz dwutlenek węgla pozyskiwany w naturalny sposób.
– To kolejne piwo bezalkoholowe w naszym portfolio. Po ZERO Alko i bezalkoholowym Mango Marakuja przyszedł czas na Pilsvar Cytryna Limonka. Piwo to, podobnie jak poprzednie o tym charakterze, kierujemy do osób, które nie lubią lub nie chcą spożywać alkoholu. Od kilku lat rośnie popyt na piwa bezalkoholowe jak również na piwa smakowe więc robimy wszystko by nasze portfolio podążało za rynkowymi trendami oraz oczekiwaniami konsumentów i regularnie wprowadzamy kolejne nowości – mówi Andrej Chovanec, Prezes Browaru Pilsweizer.
Zgodnie z art. 46 ust. 1 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, piwo bezalkoholowe (o zawartości nieprzekraczającej 0,5% alkoholu) nie jest napojem alkoholowym w rozumieniu ww. Ustawy.
Portfolio piw bezalkoholowych browaru obejmuje więc już 3 piwa, natomiast portfolio piw smakowych, zarówno alkoholowych jak i bezalkoholowych to już 6 piw. Cała gama produktowa browaru liczy natomiast obecnie aż 30 piw.
Browar Pilsweizer jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka.
W 2005 r. Browar Grybów w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanców, którzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli się jego rozwojem po latach problemów finansowych.
Więcej na:
www.pilsvar.pl oraz
www.pilsweizer.com Źródło: ŁubuDubu PR
Fot: mat. prasowe