Nowości

Bezalkoholowy Lager z Arcyksiążęcego Browaru Zamkowego Cieszyn

Środa, 29 maja 2024
Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn wprowadza Cieszyn Lager Bezalkoholowy. Nowy produkt jest dostępny od maja na terenie całego kraju.
Nowy Cieszyn Lager Bezalkoholowy, tak jak wszystkie piwa Arcyksiążęcego Browaru Zamkowego Cieszyn, powstaje w zabytkowym Browarze w oparciu o własną recepturę, dostosowaną do tradycyjne technologii warzenia piwa. Lager fermentuje w otwartych kadziach, co jest unikalne nie tylko na polskim, ale i europejskim rynku.

Cieszyn Lager Bezalkoholowy doskonale uzupełnia portfolio Arcyksiążęcego Browaru Zamkowego Cieszyn. Jego podstawowym wyróżnikiem jest miejsce pochodzenia oraz doświadczenie naszych piwowarów – mówi Magdalena Kochan, Dyrektor Generalna z Arcyksiążęcego Browaru Zamkowego Cieszyn i dodaje - Jasne piwo bezalkoholowe, które powstaje z wykorzystaniem wyłącznie wysokiej jakości naturalnych składników: wody, słodu, chmielu i drożdży, charakteryzuje pełny i orzeźwiający smak, z wyczuwalną goryczką i wyraźnym, chmielowym aromatem. Przy zawartości alkoholu do 0,5% zachowuje swój charakter, bogactwo piwnych smaków i aromatów. Jest odpowiedzią na oczekiwania konsumentów, którzy lubią smak prawdziwego piwa i chcą delektować się jego bezalkoholową wersją bez żadnych kompromisów.

Głównym piwem w ofercie ABZC jest Cieszyn Pilsner, wprost odwołujący się do tradycji piwowarskich z połowy XIX wieku, do tzw. pierwszej piwnej rewolucji. Browar Zamkowy, w którym nieprzerwanie od momentu jego uruchomienia w 1846 roku powstaje piwo, rozpoczął działalność ledwie cztery lata po tym, jak wprowadzono pierwsze piwo w stylu pilsneńskim. Swój smak zawdzięcza najlepszym, wyselekcjonowanym składnikom, unikatowemu dekokcyjnemu procesowi zacierania, obfitemu chmieleniu oraz długiemu leżakowaniu w chłodnych piwnicach browaru. Jest on dostępny zarówno w butelkach, jak i puszkach.

Zgodnie z ideą ABZC całe portfolio produktowe Browaru w naturalny sposób wpisuje się w charakter miejsca oraz historię i wieloletnią tradycję zakładu. Obok nowego Pilsnera, Browar wytwarza kilka innych rodzajów piwa, takich jak Porter Bałtycki, Pszeniczne (Hefe-Weizen), Lager oraz Double IPA. Oferta od Pilsnera do Double IPA, spina klamrą obie piwne rewolucje – tę z połowy XIX i końca wieku XX. 




Fot: mat. prasowe



tagi: piwo bezalkoholowe , lager , Arcyksiążęcy , Browar Zamkowy Cieszyn , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,