Naturalna słodycz owoców sprawia, że najczęściej, w różnej formie, dodajemy je do ciast, lodów czy smoothie. Jednak doskonałym pomysłem jest także wykorzystanie ich jako składników dań wytrawnych. Kaczka z jabłkami czy góralski ser z żurawiną to klasyczne przykłady, które zapewne większości są znane, ale to tylko niewielki ułamek kulinarnych możliwości. W kuchni warto eksperymentować – to świetna zabawa, a jej efekty mogą nas bardzo miło zaskoczyć! Chęć odkrywania nowych smaków i poszerzanie kulinarnych horyzontów sprawiają, że przygotowywanie domowych posiłków przestaje być nielubianym obowiązkiem, a staje się przyjemnością i formą hobby. A przecież o to chodzi!
Taki dodatek, to MUS!Aby smakiem i aromatem pysznych owoców móc cieszyć się przez cały rok, warto mieć pod ręką musy Herbapol. Co je wyróżnia? Innowacyjna forma i opakowanie, doskonały smak, a przede wszystkim – łatwość użycia i mnogość zastosowań. Musy powstają z minimum 300 g owoców na 300 g produktu, mają gęstą, półpłynną, aksamitną konsystencję i są dostępne w trzech wariantach: Truskawki, Wiśnie oraz Mango & Brzoskwinie. Musy Herbapol są idealnym dodatkiem nie tylko do naleśników, placuszków, owsianki czy deserów, ale także do dań obiadowych oraz szybkich przekąsek o wytrawnym charakterze. Dowód? Trzy poniższe przepisy, których autorką jest znana ekspertka kulinarna Daria Ładocha. Smacznego!
Sałatka z grillowanym kurczakiem z sosem na bazie musu Herbapol Mango & brzoskwinie
Składniki na 4 porcje:
• 1 pierś z kurczaka, pokrojona na plasterki
• oliwa do smażenia
• 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz
• 2 małe sałaty rzymskie
• 1 mała sałata lodowa
• 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
• 1 zielony ogórek, pokrojony w plastry ze skórą
• 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
• 1 marchewka, pokrojona w słupki
• 4 łyżki prażonych orzechów ziemnych
• ½ pęczka mięty
• ¼ pęczka koperku
Sos:
• 1 opakowanie musu Herbapol Mango & Brzoskwinie
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 2 łyżki prażonego sezamu
• 6 łyżek sosu sojowego
• 1 papryczka chili (opcjonalnie)
• sok z limonki
• kolendra świeża
Sposób przygotowania:
Kurczaka natrzyj, solą, pieprzem i papryką. Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę, podsmaż kurczaka na złoty kolor. Na półmiskach ułóż liście sałaty rzymskiej i porwanej sałaty lodowej. Na wierzchu ułóż ogórka, paprykę, marchewkę i cebulę. W oddzielnej misce wymieszaj mus Herbapol Mango & Brzoskwinie z czosnkiem, sosem sojowym, posiekaną kolendrą, sezamem i chili. Na sałacie ułóż kurczaka, polej dużą porcją powstałego dressingu, udekoruj musem Herbapol Mango & Brzoskwinie, orzechami, miętą i koperkiem.
Grzanki z kozim serem i musem Herbapol Truskawki
Składniki do przygotowania 4 porcji:
• 1 duża bagietka
• 2 łyżki czerwonego pesto
• 1 roladka dojrzewająca koziego sera w roladzie
• 2 szalotki pokrojone w piórka
• oliwa z oliwek
• 100 g czarnych oliwek, pokrojonych w plastry
• 1 opakowanie musu Herbapol Truskawki
• rukola
• kilka liści mięty
• prażone pestki dyni
• 1 łyżeczka masła klarowanego
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C w trybie grill. Bagietkę pokrój na grubsze kromki i posmaruj oliwą. Umieść kanapeczki na ruszcie i piecz w piekarniku do zarumienienia. Nie zapomnij obrócić grzanki aby opiec dwie strony. Szalotkę posiekaj i podsmaż na łyżce masła klarowanego. Posmaruj bagietkę czerwonym pesto oraz ułóż na niej pokrojony ser, oliwki i przygotowaną wcześniej szalotkę. Na wierzchu dodaj mus Herbapol Truskawki. Udekoruj rukolą, pestkami dyni oraz miętą.
Wytrawna tarta serowa z musem Herbapol Wiśnie
Składniki do przygotowania 4 porcji
Ciasto:
• 300 g mąki
• 200 g masła
• 2 żółtka
• ½ łyżeczki soli
• 4 łyżki pestek słonecznika
Nadzienie:
• 500 ml śmietanki 36%
• 5 jajek
• 200 g tartego sera grana padano
• 125 g sera brie, pokrojonego w plastry
• 100 g gorgonzoli pokrojonej w kostkę
• 100 g orzechów włoskich, pokrojonych
• 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego
• 1 por (biała część) pokrojony w plasterki
• 1 łyżka masła klarowanego
• pieprz do smaku
1 mus Herbapol WiśnieSposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni w trybie włączonych grzałek góra-dół. Składniki na ciasto umieść w dużej misce i zagnieć na jednolitą masę. Zwróć uwagę, aby czas zagniatania ciasta nie był krótszy niż około 10 minut. Wyłóż ciastem formę do tarty o średnicy 25 cm. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 30 minut. Wyjmij ciasto i poczekaj aż całkowicie wystygnie. Nie wyłączaj piekarnika.
Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim pora aż nabierze słodyczy i złotego koloru. W osobnym naczyniu połącz mikserem śmietanę, ser grana padano, jajka, pieprz i tymianek. Do wystygniętego ciasta przełóż najpierw powstałą masę śmietanową, a następnie odsączonego pora, ser brie i gorgonzolę. Całość posyp orzechami i wstaw do pieca na 30 minut. Przed podaniem udekoruj tartę musem Herbapol Wiśnie.
Cena:Mus owocowy Herbapol (różne rodzaje) – 5,99 zł/op.
Źródło: Herbapol-Lublin
Fot: mat. prasowe