Głównym wyzwaniem obecnie stojącym przed branżą HoReCa jest wzrost kosztów. Właściciele restauracji i hoteli starają się ograniczyć wydatki poprzez między innymi wdrażanie energooszczędnych rozwiązań bądź stosowanie produktów convenience. Jak więc skutecznie oszczędzać w branży HoReCa? Odpowiedzi na to i wiele innych pytań są zawarte w e-booku „Zrównoważona restauracja” wydanym przez sieć hurtowni MAKRO Polska.
Jak wskazują wyniki badania „Polska na Talerzu 2022” przeprowadzonego przez sieć hurtowni MAKRO Polska, 84% restauratorów i właścicieli punktów gastronomicznych wskazało inflację jako kluczowe zagrożenie dla funkcjonowania biznesu. Wzrost kosztów mediów oraz pracowników sprawia, że przedstawiciele branży HoReCa szukają nowych sposobów, jak radzić sobie z tym wyzwaniem.
Jedną z metod umożliwiających długofalowe oszczędności jest wdrożenie rozwiązań zrównoważonego rozwoju. Wiążą się one nie tylko z minimalizacją negatywnego wpływu na środowisko, ale także redukcją kosztów.
Jak podkreśla Jakub Kowalczyk, szef kuchni w Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie: „Branża HoReCa stara się ograniczyć zużycie energii poprzez wprowadzenie efektywnych rozwiązań, takich jak oświetlenie LED, regulowane termostaty, energooszczędne urządzenia kuchenne, zmniejszenie liczby urządzeń chłodniczych jak również systemy zarządzania energią.”
Właściciele hoteli i restauracji decydują się także na montaż paneli fotowoltaicznych.
– Od początku chcieliśmy, aby energia, którą ogrzewamy, była jak najmniej tracona. Zainstalowaliśmy pompy ciepła, ciepłą wodę pozyskujemy dzięki energii słonecznej. W trakcie pandemii zamontowaliśmy ponad 30 kilowatów fotowoltaiki, stację ładowania samochodów elektrycznych oraz dodatkowe pompy ciepła do podgrzewania basenów. – mówi Marek Dymkowski, właściciel hotelu Niemcza Spa.
Przy poszukiwaniu oszczędności warto również wziąć pod uwagę zużycie wody. Niektóre działania, na przykład montaż perlatorów do baterii wodnych oraz wkładek do rezerwuarów WC nie wymagają znacznych inwestycji a bez wątpienia wpłyną na obniżenie kosztów.
Oszczędzanie może dotyczyć także organizacji pracy w punkcie gastronomicznym i skrócenia czasu przygotowywania potraw. Zdaniem Jakuba Kowalczyka: „Produkty convenience, czyli gotowe do spożycia lub użycia w inny sposób poprzez obróbkę cieplną, przyspieszają proces gotowania i powstania nowych dań. To rozwiązanie wiąże się z odciążeniem pracowników”. Dodaje jednak, że: „Oszczędzanie czasu i zasobów w gastronomii wymaga odpowiedniego planowania, organizacji, szkolenia personelu oraz zainwestowania w nowe technologie.”
Na zwiększenie efektywności pracy oraz oszczędność czasu wpływa także liczba pozycji w menu. Skrócenie listy dań bez wątpienia ograniczy problemy związane z organizacją pracy w kuchni, a zastosowanie tych samych składników w różnych potrawach przyczyni się do redukcji kosztów i minimalizacji prawdopodobieństwa zjawiska marnowania żywności.
Więcej sposobów na oszczędności w branży HoReCa można znaleźć w e-booku „Zrównoważona restauracja”: https://gazetki.makro.pl/ebook-zrownowazona-restauracja
Z analizy Polskiego Instytutu Ekonomicznego wynika...
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.