Nagroda Najlepszego Smaku przyznawana jest przez Międzynarodowy Instytut Smaku i Jakości (iTQi). W tegorocznej edycji konkursu ocenie poddano kilka tysięcy produktów pochodzących z ponad 60 krajów. Tytuł przyznano tylko tym produktom, które dobrze wypadły w ślepych testach. Jury nie znając marki, ani kraju pochodzenia oceniało smak, zapach, a także „pierwsze wrażenie" jedzenia i napojów. Cisowiankę Perlage znawcy określili, jako produkt o wybitnym smaku. Sommelierzy polubili „równowagę pomiędzy mineralizacją a musowaniem", a także „powolne i delikatne uwalnianie się bąbelków". Cisowianka Perlage to ich zdaniem „znakomita, przejrzysta woda o odpowiednim poziomie nasycenia dwutlenkiem węgla".
„Nie dalej jak miesiąc temu Cisowianka otrzymała tytuł „Wizytówka Polski 2010". Superior Taste Award potwierdza, że „wizytówka" ma swoje uzasadnienie i została przyznana przez Polaków nie bez przyczyny. Cisowianka to w pełni polski produkt z którego możemy być dumni i którym możemy chwalić się nawet w najbardziej wymagającym gronie" - mówi Leszek Rodak, Dyrektor Generalny „Polskie Zdroje"
Cisowiankę Perlage dostrzeżono zagranicą nie po raz pierwszy. Za wodę najwyższej klasy uznał Cisowiankę Perlage portal zajmujący się oceną wód z całego świata - FineWaters.com. Polska woda znalazła się wśród tak znakomitych wód, jak duńska Iskilde, fińska Venn, czy włoska Etrusca. Słynny sommelier wody - Michael Mascha nie tylko uznał Cisowiankę Perlage za wodę najwyższej klasy, ale także polecił ją jako świetne uzupełnienie posiłków, w szczególności białego mięsa i drobiu.
„To świetna woda do obiadu, czy kolacji. Małe bąbelki nadają wodzie „szampańskiego" smaku i delikatności, jednocześnie nie dominując nad smakiem potrawy. Cisowianka Perlage to woda o średniej mineralizacji, neutralnym ph i odpowiednim poziomie wodorowęglanów wspomagających trawienie. Ponadto, należy ona do wąskiej grupy wód premium, które serwowane są na stołach smakoszy" - mówi Michael Mascha.
Cisowianka Perlage swoją wyjątkowość zawdzięcza specjalnej metodzie nasycania naturalnym dwutlenkiem węgla. W połączeniu z unikalnym składem mineralnym smak nowej Cisowianki jest niezwykle delikatny i subtelny. Metoda „perlage" sprawia, że bąbelki są znacznie mniejsze i uwalniają się wolniej, dzięki czemu woda dłużej zachowuje swoje właściwości. Powstające musowanie przypomina to w wysokiej klasy winach musujących i szampanach.
Cisowianka Perlage dostępna jest w butelce o pojemności 0,7 wykonanej z najwyższej jakości materiału łączącego w sobie lekkość plastiku i estetykę szkła. Głębokie, butelkowe kolory, a także tradycyjny kształt butelki i papierowa etykieta sprawiają, że Cisowianka Perlage jest prawdziwą ozdobą stołu, co stanowi jej dodatkowy atut.
Christian de Bauw, Prezes International Quality and Taste Institute o procesie testowania wód butelkowanych:
„Osoby nieznające tematu mogą być zaskoczone słysząc niektóre określenia, które padają podczas sesji degustacji wód: „jedwabista", „gładka", „kamienista", a nawet bardziej rozbudowane, takie jak „zaskakująco wybuchowa". Woda, dla uważnych obserwatorów to produkt bardzo złożony, a jej smak znacząco wpływa na preferencje konsumentów. Jak można rozróżnić właściwości poszczególnych wód? Pomóc może w tym określenie najważniejszych kryteriów oceny, takich jak:
- wielkość i ilość bąbelków
- to, czy woda ma słodki, czy raczej cierpki posmak
- poziom mineralizacji
Te trzy czynniki przenikają się wzajemnie i wpływają na finalną ocenę wody. Potwierdzają to wieloletnie obserwacje sesji testowania wód podczas iTQi. Przykładowo, Profesor William Bruvold z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley, potwierdza, że doznania smakowe są bezpośrednio związane ze składem mineralnym wody. Degustację wody bardzo często porównuje się do degustacji wód. Jednak w tym przypadku proces oceny jest nawet bardziej skomplikowany i wyrafinowany. Dlatego do degustacji licznych wód zgłaszanych do konkursu Instytut wybiera tylko najlepszych ekspertów i sommelierów. Wieloletnie doświadczenie w degustacji napojów daje pewność, że potrafią oni odróżnić cechy charakterystyczne danej wody i wzajemny wpływ czynników, takich jak mineralizacja, czy wielkość bąbelków, na jej smak. Prawdopodobnie największą zaletą ekspertów iTQi jest to, że potrafią oni odłożyć na bok swoje osobiste preferencje i przedstawić neutralną i wiarygodną ocenę testowanych produktów, której nie byłoby w stanie dostarczyć żadne specjalistyczne laboratorium."
(Maja Święcka)
tagi: Cisowianka ,
W tym roku Browar Okocim świętuje 180-lecie istnienia. Z tej...
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Grupa wypracowała stabilne wyniki finansowe na poziomie 287,4...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...