Zgodnie z ubiegłorocznymi zapowiedziami szczecińskie przedsiębiorstwo przeprowadziło kolejne inwestycje modernizacyjne, co pozwoliło m.in. zwiększyć wydajność produkcji. Firma wzbogaciła się o nowe maszyny i urządzenia w zakładach w Szczecinie Dąbiu i w Goleniowie. Na rynku można kupić obecnie poza mięsem, ponad 80 różnego rodzaju produktów Drobimexu.
W zakładzie produkcyjnym w Szczecinie Dąbiu znów zainwestowano w modernizację linii oraz unowocześnienie produkcji. Największą inwestycją był zakup i uruchomienie drugiej nowoczesnej, w pełni automatycznej linii FHF STORK przeznaczonej do filetowania i cięcia skrzydełek tuszek kurcząt.
Inwestycja kosztowała prawie 4 mln złotych. Pozwoliło to na dalsze zwiększenie produkcji i zdolności ubojowych. Obecnie dzienny ubój to 100 tys. szt.
Maszyna przede wszystkim daje poprawę jakości cięć mięsa. Obecnie Drobimex jako jedyny zakład w Polsce posiada linie filetowania FHF. Przy okazji tej inwestycji zadbano o podwyższenie standardu sanitarno - weterynaryjnego. Nastąpiła wymiana oświetlenia, renowacja posadzek oraz poprawa izolacji ścian i sufitów poprzez położenie nowych płyt warstwowych.
Zamontowano również nowe systemy transportowe surowców i wyrobów gotowych. Pracuje także nowa linia pojemników i kartonów. Przypomnijmy, że wcześniej w zakładzie w Szczecinie Dąbiu przeprowadzono modernizację ciągów produkcji, przebudowano wydział kurczaka 9 części KFC oraz wydział elementów i kurcząt w przyprawach. Drobimex jako pierwsza firma w Polsce uruchomił linię do produkcji polędwiczek z kurcząt i dalej ją modernizuje.
Wraz ze wzrostem uboju w Szczecinie Dąbiu rośnie produkcja wędlin w zakładzie w Goleniowie, a także inwestowane są środki w modernizację parku maszynowego. W zakładzie produkcyjnym najpierw zakupiono nowe maszyny do pakowania, następnie zainwestowano w nową nadziewarkę oraz klipsownicę i komorę wędzarniczo-warzelniczą. Dzięki temu wzrosły możliwości produkcyjne, a Drobimex na rynku oferuje coraz większy wachlarz wędlin. W Goleniowie produkowanych jest ok. 80 rodzajów wędlin. Codziennie Drobimex produkuje ich 50 ton. Wędliny najchętniej kupowane to parówki, szynka delikatesowa oraz pasztet francuski. Możliwości produkcyjne samych parówek wzrosły z 14 do 18 ton dziennie.
Drobimex od dawna jest także przygotowany na rozpoczęcie sezonu grillowego. Tegoroczna oferta grillowa to kilkanaście produktów, wśród których są prawdziwe nowości na polskim rynku m.in. Sznycle i Steki Chakalaka. Pod nazwą Chakalaka kryje się ostro - słodka marynata z nutą papryczek czereśniowych. Soczyste steki z chrupiącą skórką oraz cieniutkie sznycle z piersi kurcząt, gotowe są do podania po 2-3 minutach pieczenia. Kolejna nowa propozycja dla klientów to Sznycle Barbecue, czyli cieniutkie płaty mięsa z piersi kurcząt, marynowane w sosie barbecie. Pieczone powinny być na gorącym ruszcie, 1 minutę z każdej strony. Na polskim rynku Drobimex jako pierwszy będzie miał taki produkt. Do stworzenia sznycli Drobimex zakupił specjalną krajalnicę. W tegorocznej ofercie nie zabraknie grillowych elementów z kurcząt oraz tradycyjnych wędlin, czyli kiełbasy grillowej i kaszanki białej z kurcząt. Większość produktów będzie dostępnych w sieciach handlowych.
Drobimex SA większość swojej produkcji dostarcza do sieci handlowych w Polsce, które wraz z eksportem realizują większość obrotów całej firmy.
(Maja Święcka)
tagi: Drobimex ,
W tym roku Browar Okocim świętuje 180-lecie istnienia. Z tej...
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Grupa wypracowała stabilne wyniki finansowe na poziomie 287,4...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...