Nowości

Złoto dla smakoszy

Wtorek, 11 maja 2010
Browar CORNELIUS wprowadza do oferty nowe gatunki wyjątkowych piw klasy premium. To w 100% naturalne produkty, bez sztucznych dodatków i produkowane w oparciu o złote zasady browarnictwa. Łączą je najwyższa jakość oraz wyjątkowe walory smakowe, doceniane przez najbardziej wyrafinowane podniebienia.

Flagowym produktem piotrkowskiego browaru jest piwo CORNELIUS WEIZEN BIER. To tradycyjne piwo pszeniczne górnej fermentacji, warzone przy użyciu słodu pszenicznego. Piwem tym CORNELIUS ożywił w Piotrkowie Trybunalskim tradycję browarniczą, słabo znaną nawet samym mieszkańcom miasta, a która jak podają źródła historyczne sięga już XIII wieku. Do XVI wieku słód pszeniczny był w Piotrkowie najważniejszym po wodzie składnikiem wykorzystywanym przy warzeniu piwa.

Receptura CORNELIUS WEIZEN BIER została opracowana przez bawarskiego piwowara, a odtworzona na podstawie odnalezionych dokumentów historycznych i receptur dawniej produkowanego piotrkowskiego piwa pszenicznego. Do produkcji CORNELIUS WEIZEN BIER stosowane są specjalne drożdże, które dostarczają dobroczynnych dla organizmu witamin z grupy B oraz istotnie wpływają na smak piwa. Piwo wyróżnia się specyficznym, bananowo-goździkowym aromatem oraz lekko kwaskowatym i niezwykle orzeźwiającym smakiem. Jest piwem niefiltrowanym, dlatego ma lekko mętną konsystencję o delikatnej, złotawej barwie. WEIZEN BIER browaru CORNELIUS otrzymał rekomendację organizacji SLOW FOOD, co jest potwierdzeniem, iż jest w 100% naturalnym piwem produkowanym w oparciu o tradycyjne metody browarnictwa.

Nowością browaru CORNELIUS jest CORNELIUS PREMIUM LAGER. To niezwykle szlachetne w smaku piwo warzone tradycyjną metodą dolnej fermentacji i dojrzewające w niskiej temperaturze. Nie zawiera konserwantów, a produkowane jest wyłącznie z naturalnych składników na bazie słodu jęczmiennego z dodatkiem słodu pszenicznego. Charakteryzuje się wyjątkowym, pełnym zapachem o intensywnej słodowej nucie z delikatnym akcentem świeżej bryzy. Jego nęcący, bursztynowo miodowy kolor zachęca do skosztowania. Już pierwszy łyk zachwyca smakiem z idealną proporcją goryczki i kwasowości.

Kolejnym piwem, które dołączyło do rodziny CORNELIUS jest PORTER BALTIC. To wyjątkowe i treściwe piwo warzone tradycyjną metodą dolnej fermentacji, o doskonałej kompozycji barwy, zapachu i smaku. Jak wszystkie produkty browaru CORNELIUS, także PORTER BALTIC produkowany jest z naturalnych składników, bez dodatku konserwantów, sztucznych barwników i chemicznych ulepszaczy. Swój ciemny kolor o karmelowym odcieniu zawdzięcza  połączeniu palonego słodu z jasnym oraz długiemu, ponad 3-miesięcznemu procesowi leżakowania. Ma niezwykle wyrazisty, mocny i złożony smak. Dominuje tu dobrze wyczuwalny aromat palonego słodu i goryczy z wykwintną nutą kawy, suszonych owoców, czekolady i lukrecji. To wyjątkowa uczta dla podniebienia. Nic więc dziwnego, że PORTER CORNELIUSA został uznany przez kiperów i mistrzów smaku firmy Wawel na najsmaczniejszy PORTER na rynku. Tym samym koncern zdecydował, iż właśnie na bazie CORNELIUS PORTER BALTIC produkowane będzie nadzienie do najnowszych pralin firmy Wawel.

Sugerowana przez producenta cena: 3,80 zł/butelka 500 ml

(Maja Święcka)