Kawę po irlandzku z początku serwowano po prostu jak kawę, a więc w dużych szklankach z uchwytem. Teraz Irish Coffee przechodzi prawdziwy renesans i wchodzi w życie w wersji mini. Na koktajl składa się: 20 ml irlandzkiej whiskey - najlepiej Tullamore D.E.W. Original - 20 ml świeżo parzonej i posłodzonej kawy oraz warstwa trzydziestoprocentowej śmietanki. Ze względu na tak małą ilość składników, każdy z nich odgrywa kluczową rolę. Wyśmienite połączenie wyrazistych smaków serwowane w małych kieliszkach to nowy wariant podania tego prawdziwie irlandzkiego klasyka.
A dlaczego akurat Tullamore D.E.W.? Ponieważ historia Irish Coffee niemalże od początku związana jest właśnie z tą marką. Na bazie tej Irish Whiskey o bogatym charakterze powstała i do tej pory serwowana jest kawa po irlandzku w słynnym barze Buena Vista w San Francisco.
Tullamore D.E.W. to trzykrotnie destylowana, trzykrotnie starzona i mieszana z trzech destylatów whiskey, doskonale zbalansowana i z wyraźnie zaznaczonymi słodkimi nutami korzennych przypraw i owoców. Źródłem jej niepowtarzalnego, gładkiego smaku jest połączenie trzech różnych whiskey – zbożowej, słodowej i jęczmiennej.
Wielbicielom słodkich rozwiązań do gustu przypadnie także „The Tiniest Irish Coffee” w wersji z Tullamore D.E.W. Honey, a więc połączenia irlandzkiej tradycji z naturalnym miodem. Na ten wariant składają się składniki w tych samych proporcjach, jednak kawy nie trzeba już słodzić.
Marka Tullamore D.E.W. została założona w 1829 r. i jest drugą najpopularniejszą marką Irish Whiskey na świecie*. Swoją nazwę̨ otrzymała na cześć́ kierownika założonej w mieście Tullamore gorzelni, Daniela Edmunda Williamsa, którego inicjały (D.E.W.) znajdują̨ się̨ do dziś́ na każdej butelce Tullamore D.E.W.
* IWSR 2021, Global Data