Szaszłyk wywodzi się z kuchni tureckiej, ale dzięki swojemu smakowi i łatwości przyrządzania zyskał popularność na całym świecie. Podstawę tej potrawy stanowi wołowina lub wieprzowina, a w dietetycznej wersji filety z kurczaka. Aby mięso było chrupkie należy je odpowiednio przygotować, marynując w mieszance składającej się na przykład z soku z cytryny, oleju, ziół i przypraw. Możemy także użyć jednej z trzech marynat Appetita: Klasycznej, Pikantnej lub Staropolskiej. Każdy kawałek mięsa przekładamy warzywami, takimi jak: papryka, cebula, czy cukinia. Dawniej szaszłyki pieczono nad ogniskiem, dzisiaj stanowią one stały punkt spotkań przy grillu. Niektórzy amatorzy tej potrawy przygotowują bardzo wyszukane szaszłyki z ananasem, brzoskwinią, czy śliwkami.
Szaszłyki możemy urozmaicić dodając do nich aromatyczną Przyprawę do szaszłyka Appetita. Ten produkt powstał na bazie suszonych warzyw oraz przypraw, takich jak: imbir, kolendra, czy papryka. Z tyłu opakowania znajdziemy przepis na owocowe szaszłyki drobiowe. Warto wypróbować!
Producent: Jutrzenka Colian
Produkt: Przyprawa do szaszłyka
Gramatura: 20 g
Cena: ok. 1,40 zł
(Maja Święcka)
tagi: Appetita ,
ZPPM podsumowuje osiągnięcia dla rolnictwa i sektora...
Od 12 czerwca Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego...
W maju br. liczba wizyt wzrosła rok do roku w każdym badanym...
Eksperci apelują o mądre instrumenty wsparcia...
Problemem są też niejasne ich interpretacje...
Firmy apelują o szybkie wdrożenie przepisów...
Konieczne jest złagodzenie podejścia...
Napływ nowych pracowników znacznie zmienił polski rynek pracy...