Nowości

Diabetic to makaron, który wspiera organizm w walce z cukrzycą typu 2

Środa, 15 marca 2023
Styl życia, przetworzona żywność, stres, brak aktywności fizycznej, to wszystko sprawia, że nasz organizm jest coraz bardziej bezbronny wobec chorób cywilizacyjnych. W walce o zdrowie mogą nas wspomóc produkty do „zadań specjalnych” np. Diabetic, nowy makaron marki Novelle, należącej do grupy Makarony Polskie.
Coraz częściej występujące choroby cywilizacyjne, jak np. otyłość, miażdżyca i cukrzyca typu 2 wiążą się m.in. ze sposobem odżywiania. Nie bez powodu mówi się – „jesteś tym co jesz”. Produkty spożywcze mogą także działać w drugą stronę i pomagać w walce o zdrowie.

Badania wskazują, że zawartość niektórych składników w diecie może zapobiegać, a nawet wspomagać leczenie niektórych chorób. Produktami, które mogą wesprzeć organizm w walce z chorobami jest np. żywność bogata w związki fenolowe o właściwościach przeciwutleniających.

Taki właśnie cel przyświecał Makaron Polskim przy tworzeniu makaronu Diabetic, który pomaga walczyć z cukrzycą typu 2.

Dlaczego makaron Diabetic jest wyjątkowy i jak wpływa na zdrowie?

Diabetic charakteryzuje się wysoką zawartością związków polifenolowych i aktywnością przeciwutleniającą (zdolnością do wyłapywania wolnych rodników w organizmie człowieka), przede wszystkim dzięki obecności mąki z czarnej soczewicy.

Źródłem flawonoidów jest również ziarno gryki, które zawiera m.in. rutynę i kwercetynę. Warto dodać, że zawartość substancji o właściwościach bioaktywnych w różnych częściach anatomicznych ziarna gryki jest zróżnicowana. Jednakże szczególnie wartościowa pod względem ilość błonnika pokarmowego oraz substancji przeciwutleniających jest dodana do makaronu Diabetic łuska gryki.

Makaron charakteryzuje również wysoka zawartość naturalnie występującego błonnika pokarmowego. Dieta wysokobłonnikowa sprzyja wolniejszemu opróżnianiu żołądka, wolniejszemu pasażowi jelitowemu i przez to zmniejszonemu wchłanianiu m.in. glukozy, cholesterolu, triacylogliceroli, a ponadto obniża zapotrzebowanie na insulinę.

Kolejną zaletą makaronu Diabetic jest większa wartość odżywcza zawartego w nim białka. Dzięki połączeniu mąki pszennej i mąki z soczewicy czarnej w jednym produkcie uzyskano efekt wzajemnego uzupełnienia egzogennych aminokwasów limitujących, a co za tym idzie zwiększono wartość biologiczną białka.

Wzbogacenie makaronu w cynk pomaga utrzymać prawidłowy metabolizm węglowodanów, natomiast chrom pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu glukozy we krwi.

Makaron mieści się w grupie produktów charakteryzujących się niskim indeksem glikemicznym tj. poniżej 55 (Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej).

I dlatego makaron Diabietic warto włączyć do swojej diety, nawet jeśli nie walczymy z chorobami cywilizacyjnymi.  

Z kim Makarony Polskie współpracowały przy tworzeniu makaronu Diabetic?

Realizując projekt Makarony Polskie współpracowały z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu oraz Uniwersytetem Rzeszowskim.

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu przeprowadził selekcję surowców bioaktywnych oraz oznaczył właściwości przeciwutleniające makaronów prozdrowotnych.

Natomiast Uniwersytet Rzeszowski przeprowadził badania wpływu spożywania makaronu na parametry biochemiczne krwi człowieka.

Dwutygodniowa dieta z makaronem Diabetic wpłynęła istotnie na spadek stężenia glukozy we krwi osób badanych o 4.63 jednostki. Ponadto, w grupie badanej zaobserwowano obniżenie wartości lipidogramu, co w przypadku osób z cukrzycą typu 2 jest korzystne.



Źródło: Makarony Polskie



tagi: Diabetic makaron , cukrzyca typu 2 , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,