Dobre dla maluszkaNowa linia składa się już z 6 posiłków, z których każdy stanowi unikatowe połącznie warzyw, nasion roślin strączkowych i zbóż. Z pasji tworzenia różnorodnych propozycji dla najmłodszych powstały dania:
- w 100% roślinne;
- wspierające rodziców w zapewnieniu dziecku odpowiedniej porcji warzyw każdego dnia, bo dostarczające nawet 3 porcji warzyw w 1 posiłku;
- zawierające wartościowe białko roślinne pochodzące m.in. z nasion roślin strączkowych – minimum 4g w każdej porcji;
- wprowadzające dziecko w świat nowych ciekawych składników – ciecierzycy, fasoli, komosy ryżowej, kaszy bulgur czy musu kokosowego;
- pełne niespotykanych przypraw: orientalnych – takich jak cynamon, imbir, curry czy kolendra, oraz rodzimych, jak czosnek;
- łączące różnorodne smaki tak, że doceniły to badane mamy i ich dzieci, które z przyjemnością zajadały się produktami;
- stanowiące bogate źródło błonnika pokarmowego (minimum 4 g błonnika w każdej porcji);
- odpowiednie jako element zrównoważonej diety – dla dziecka i dla planety;
- przygotowane z ekologicznych składników pochodzących z certyfikowanych gospodarstw.
Ważne pytanie: Czy dania 100% roślinne są wartościowe dla dzieci?
Odpowiedź eksperta: mgr Ewelina Poźniak – Specjalista ds. żywienia GerberPokarmy roślinne to pierwsze produkty, które powinny pojawić się w diecie dziecka. Docelowo stają się one wręcz podstawą diety najmłodszych. Żywność plant-based może być źródłem wielu cennych składników, w tym wartościowego białka oraz błonnika pokarmowego. Co ważne, badania pokazują, że dzieci w Polsce zjadają przeciętnie 3 razy więcej mięsa niż powinny. Rozwiązaniem może być wprowadzenie w tygodniu 1-2 „dni bez mięsa”, kiedy w obiedzie źródłem cennego białka będą np. nasiona roślin strączkowych. Pozwoli to lepiej zbilansować dietę dziecka, a dodatkowo da mu szansę na odkrywanie wspaniałego bogactwa świata roślin.
Nowości to propozycje dla maluszków po 8. miesiącu: Warzywna potrawka włoska z pomidorami, Gulasz z marchewki i fasoli, Jesienne warzywa z kaszą oraz Gulasz z cukinią i warzywami, a także po 12. miesiącu: Marokański gulasz warzywny i Delikatne curry z warzywami.
Dobre dla planety
Produkcja żywności pochodzenia zwierzęcego to bardzo duże obciążenie dla środowiska – wymaga wykorzystania dużych przestrzeni, zużywa mnóstwo wody i wiąże się z emisją do atmosfery ogromnych ilości gazów cieplarnianych. Zdaniem ekspertów nie oznacza to, że powinniśmy całkowicie z tych produktów zrezygnować, jednak dla zdrowia własnego i planety warto przynajmniej częściowo zastąpić je produktami pochodzenia roślinnego, które są dużo przyjaźniejsze dla środowiska.
Wszystkie obiadki Gerber Organic Plant-tastic powstały w lokalnym oddziale w Rzeszowie. Przy ich tworzeniu:
- wykorzystywano energię elektryczną pochodzącą wyłącznie z odnawialnych źródeł energii;
- stosowano zasady „zero waste”, czyli dbano, by nic, co można ponownie wykorzystać, nie zmarnowało się – w ten sposób powstały m.in. naturalne nawozy, które pozwolą użyźniać glebę w okolicznych gospodarstwach czy biogaz, który zostanie przetworzony na cenną energię.
Co ważne, szklane opakowania produktów Gerber Organic Plant-tastic w 100% nadają się do recyklingu.