Nowości

Pomysł na mus owocowy Tarte Jabłko w kulinarnej odsłonie

Środa, 16 marca 2022
Marka Bracia Sadownicy kontynuuje kampanię odczarowującą dania z wykorzystaniem jabłek i produktów na ich bazie. W ramach akcji “Jabłka na talerzu” w marcu promuje przepis na herbaciane ciasto z wykorzystaniem produktu Tarte Jabłko.
Tarte Jabłko w formie deseru

W marcu Bracia i Eliza Mórawska-Kmita, autorka bloga kulinarnego WhitePlate.com, nie rezygnują ze słodkich przepisów. Tym razem jest to propozycja na ciasto, którego wyjątkowym składnikiem jest pyszny i zdrowy mus owocowy Tarte Jabłko Braci Sadowników. To już piąty przepis powstały w ramach kampanii “Jabłka na talerzu” i kolejna propozycja na niebanalne dania z jabłkami i produktami marki.

Tarte jabłko to propozycja Braci Sadowników na wegańskie śniadanie, podwieczorek czy szybką przekąskę w ciągu dnia. Stanowi doskonałą alternatywę dla produktów na bazie mleka. Tarte Jabłko to owocowy mus na bazie jabłka oraz innych owoców połączony z chrupiącym musli z prażonych płatków kokosowych, opiekanych płatków jaglanych i gryczanych oraz pestek dyni i słonecznika. Bez dodatku cukru, smaczne, a do tego zdrowe - tak, jak lubią Bracia.

Herbaciane ciasto

Wilgotne ciasto, w którym słodycz daktyli i Tartego jabłka łączą się idealnie z aromatem herbaty. Możesz przygotować je również w formie muffinek. Smakuje wspaniale zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień do porannej kawy.

Liczba porcji: 8-10
Czas przygotowania: 1,5h

Składniki:
  • 200 g miękkich daktyli bez pestek
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 180 ml ostudzonej herbaty Earl Grey (zaparzone z 2 łyżeczek suszu)
  • 1 słoiczek Tartego jabłka od Braci Sadowników (mus i płatki)
  • 180 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g brązowego cukru trzcinowego
  • 150 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Siekamy daktyle, łączymy je z sodą i herbatą, pozostawiamy w misce na 10 minut. Następnie miksujemy na gładkie puree i odstawiamy.

W drugiej misce mieszamy mąkę i cukier. Dodajemy masło, wanilię, jajka, Tarte jabłko (mus i płatki) i dokładnie mieszamy łyżką (nie miksujemy). Jeśli ciasto jest zbyt płynne, należy dodać 20 g mąki.

Dużą keksówkę (np. o długości 30 cm) lub formę na muffinki smarujemy masłem, obsypujemy mąką. Wlewamy ciasto do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzamy czy ciasto jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka (jeśli patyczek wbity w ciasto jest po wyjęciu suchy to znak, że ciasto jest gotowe). Po wyjęciu z piekarnika należy pozostawić ciasto do ostygnięcia.

Ciasto można także przygotować używając dwóch słoiczków Tartego jabłka (wówczas należy zwiększyć ilość mąki o około 20-30 g).

Nie zapomnij zrobić zdjęcia i zainspirować innych udostępniając je w mediach społecznościowych z oznaczeniami: #braciasadownicy i #jablkanatalerzu

1.jpg



tagi: Bracia Sadownicy , mus owocowy , Tarte Jabłko , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , rynek spożywczy ,