Zdrowe ciało, zdrowa planeta
Nie ulega wątpliwości, że dieta wegetariańska sprzyja prowadzeniu bardziej ekologicznego trybu życia. Faktem jest, że produkcja produktów odzwierzęcych, a w szczególności przemysł mięsny, wiąże się ze zdecydowanie większym zużyciem wody oraz wyższym śladem węglowym w porównaniu do produktów roślinnych. Nie oznacza to jednak, że każdy powinien podjąć radykalne kroki i całkowicie zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego. Sięgając nawet raz na jakiś czas po wegańskie odpowiedniki, możemy zrobić dobry uczynek dla naszej planety. Dieta jarska jest w stanie również pomóc nam w prowadzeniu zdrowego stylu życia. Spożywając na co dzień więcej warzyw i owoców, a mniej produktów takich jak np. czerwone mięso i tłuszcze zwierzęce, możemy poprawić nie tylko swoje samopoczucie, ale także sylwetkę. To jednak nie wszystko – eksperymenty z roślinnymi przysmakami wprowadzą do naszej kuchni powiew świeżości i zainspirują nas do odkrywania nowych smaków! Doskonałym przykładem jest Majonez Kielecki Roślinny, który od ponad półtora roku podbija serca i kubki smakowe - nie tylko wegan. A jak w ciekawy sposób wykorzystać go w wegetariańskich potrawach?
Warzywne placuszki z sosem koperkowym
Warzywne placki to idealna propozycja na szybki, ale bardzo pożywny obiad. Wystarczy zetrzeć warzywa na tarce, dodać kilka składników, przygotować prosty sos na bazie Majonezu Kieleckiego Roślinnego i cały posiłek gotowy. To nie może się nie udać.
Potrzebne składniki:
• marchewka
• niewielka cukinia
• 5-6 pieczarek
• mała cebula
• 2 jajka*
• 4-5 łyżek mąki
• 3 łyżki Majonezu Kieleckiego Roślinnego
• garść świeżego koperku
• 3 łyżki jogurtu (może być roślinny, np. kokosowy lub sojowy)
• sól i pieprz do smaku
• olej do smażenia
*można użyć wegańskiego zamiennika
Wszystkie warzywa i pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obficie solimy, mieszamy i zostawiamy na 15 minut, żeby puściły wodę. Po tym czasie odlewamy płyn i dodajemy dwa jajka, mąkę oraz odrobinę pieprzu. Masę dokładnie mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym oleju. W międzyczasie przygotowujemy sos. Koperek drobno siekamy i łączymy w misce z Majonezem Kieleckim Roślinnym oraz jogurtem, solą i pieprzem. Gotowe placki układamy na talerzu, smarujemy sosem i dekorujemy odrobiną świeżego koperku.
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego Roślinnego: ok. 6,49 zł brutto / 310 g
tagi: Majonez Kielecki Roślinny , sprzedaż , handel , konsument , rynek spożywczy , FMCG , przemysł spożywczy ,
Jak wynika z najnowszego raportu firmy technologicznej...
Dzięki podpisanej z Axpo Polska umowie route-to-market sklepy...
Lidl jako pierwsza sieć handlowa zamontowała butelkomaty we...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...
Światowi dostawcy nie nadążają z dostawami do Polski...
Inwestycje w maszyny i wyższa sprzedaż...
Eksperci zapowiadają, że nowe przepisy TFR i MiCA...
W ubiegłym roku uchwalono 14 tys. stron nowego prawa....