Jabłkowe naleśniki
Luty to bez wątpienia miesiąc słodkości. Nie mogło być więc inaczej u Braci Sadowników! W ramach kampanii “Jabłka na talerzu” wspólnie z Elizą Mórawską-Kmitą, autorką bloga kulinarnego WhitepPlate.com, dzielą się kolejnym przepisem z wykorzystaniem jabłek i produktów marki.
Czwarty, autorski przepis to naleśniki z jabłkami i solonym karmelem. Jak zawsze w daniu pojawiają się produkty marki - za sprawą Tłoczonego Jabłka, owoce można poczuć już w samym naleśniku.
Tłoczone Jabłko to naturalnie słodki sok, dzięki zawartości różnych odmian jabłka.
Najświeższe owoce tłoczone są na zimno, dzięki czemu nie tracą wartości odżywczych. To zdrowy i pyszny wybór na słodkie, owocowe orzeźwienie w ciągu dnia. W ofercie dostępne jest w 5 smakach - tłoczone jabłko z: pigwą, z agrestem, z marchewką, z pomarańczą i słodkie odmiany.
Puszysta osłoda dniaMiękkie, puszyste i rozpływające się w ustach - po prostu doskonałe! Idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek, którym mile zaskoczysz bliską osobę. W duecie z Tłoczonym Jabłkiem podbiją podniebienia nie tylko wielbicieli jabłek.
Liczba porcji: 4 małe
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki:Naleśniki:2 jajka
150 g maślanki
100 -150 ml Tłoczonego jabłka od Braci Sadowników
100 g mąki pszennej
1 płaska łyżka cukru pudru
Karmel:4 łyżki białego cukru
2 łyżki śmietany 36%
½ łyżeczki soli morskiej
½ łyżki masła
świeży rozmaryn do dekoracji
Karmelizowane jabłka:2-3 jabłka od Braci Sadowników
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
szczypta soli
Sposób przygotowaniaNaleśniki:
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę, odstawiamy.
Żółtka łączymy z maślanką i Tłoczonym jabłkiem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy (nie miksujemy).
Następnie ostrożnie dodajemy pianę z białek, rozprowadzając ją w cieście możliwie delikatnie, dzięki czemu naleśniki będą puszyste.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego. Rozprowadzamy 2-3 łyżki stołowe ciasta i smażymy na złoto 1-2 minuty z każdej strony.
Karmel:
Na patelni rozpuszczamy cukier mieszając, by się nie spalił.
Dodajemy śmietanę i sól, energicznie mieszamy. Dodajemy masło.
Kiedy lekko przestygnie, polewamy nim naleśniki. Wierzch posypujemy posiekanym rozmarynem.
Jabłka:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości.
Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy masło, szczyptę soli i poczekamy aż się skarmelizuje. Na początku nie mieszamy, zaczynamy mieszać, kiedy cukier zacznie się topić.
Dodajemy pokrojone jabłka, delikatnie mieszamy i gotujemy 3-4 minuty. Podajemy gorące, razem z naleśnikami.
Nie zapomnij zrobić zdjęcia i zainspirować innych, udostępniając je w mediach społecznościowych z oznaczeniami: #braciasadownicy i #jablkanatalerzu