Nowości

Tłoczone Jabłko w interpretacji Braci Sadowników

Środa, 16 lutego 2022
Choć do tłustego czwartku jeszcze trochę czasu, Bracia Sadownicy wspólnie z Elizą z WhitePlate.com, prezentują nowy przepis, który z pewnością osłodzi zimowe dni. Tym razem do dania wykorzystali “Tłoczone Jabłko” i przygotowali naleśniki, jakich jeszcze nie było!
vv.jpgJabłkowe naleśniki

Luty to bez wątpienia miesiąc słodkości. Nie mogło być więc inaczej u Braci Sadowników! W ramach kampanii “Jabłka na talerzu” wspólnie z Elizą Mórawską-Kmitą, autorką bloga kulinarnego WhitepPlate.com, dzielą się kolejnym przepisem z wykorzystaniem jabłek i produktów marki.

Czwarty, autorski przepis to naleśniki z jabłkami i solonym karmelem. Jak zawsze w daniu pojawiają się produkty marki - za sprawą Tłoczonego Jabłka, owoce można poczuć już w samym naleśniku.

Tłoczone Jabłko to naturalnie słodki sok, dzięki zawartości różnych odmian jabłka.

Najświeższe owoce tłoczone są na zimno, dzięki czemu nie tracą wartości odżywczych. To zdrowy i pyszny wybór na słodkie, owocowe orzeźwienie w ciągu dnia. W ofercie dostępne jest w 5 smakach - tłoczone jabłko z: pigwą, z agrestem, z marchewką, z pomarańczą i słodkie odmiany.

Puszysta osłoda dnia

Miękkie, puszyste i rozpływające się w ustach - po prostu doskonałe! Idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek, którym mile zaskoczysz bliską osobę. W duecie z Tłoczonym Jabłkiem podbiją podniebienia nie tylko wielbicieli jabłek.

Liczba porcji: 4 małe
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki:

Naleśniki:
2 jajka
150 g maślanki
100 -150 ml Tłoczonego jabłka od Braci Sadowników
100 g mąki pszennej
1 płaska łyżka cukru pudru

Karmel:
4 łyżki białego cukru
2 łyżki śmietany 36%
½ łyżeczki soli morskiej
½ łyżki masła
świeży rozmaryn do dekoracji

Karmelizowane jabłka:
2-3 jabłka od Braci Sadowników
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
szczypta soli

Sposób przygotowania

Naleśniki:

Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę, odstawiamy.

Żółtka łączymy z maślanką i Tłoczonym jabłkiem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy (nie miksujemy).

Następnie ostrożnie dodajemy pianę z białek, rozprowadzając ją w cieście możliwie delikatnie, dzięki czemu naleśniki będą puszyste.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego. Rozprowadzamy 2-3 łyżki stołowe ciasta i smażymy na złoto 1-2 minuty z każdej strony.

Karmel:

Na patelni rozpuszczamy cukier mieszając, by się nie spalił.

Dodajemy śmietanę i sól, energicznie mieszamy. Dodajemy masło.

Kiedy lekko przestygnie, polewamy nim naleśniki. Wierzch posypujemy posiekanym rozmarynem.

Jabłka:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości.

Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy masło, szczyptę soli i poczekamy aż się skarmelizuje. Na początku nie mieszamy, zaczynamy mieszać, kiedy cukier zacznie się topić.

Dodajemy pokrojone jabłka, delikatnie mieszamy i gotujemy 3-4 minuty. Podajemy gorące, razem z naleśnikami.

Nie zapomnij zrobić zdjęcia i zainspirować innych, udostępniając je w mediach społecznościowych z oznaczeniami: #braciasadownicy i #jablkanatalerzu


tagi: tłoczone Jabłko , Bracia Sadownicy , przepisy kulinarne , rynek spożywczy , sprzedaż handel , konsument , przemysł spożywczy ,