Orkisz jest pradawną odmianą pszenicy, która przetrwała do dzisiaj u podnóża polskich gór w uprawach reliktowych.
Już w dawnych czasach na Bliskim Wschodzie Izraelici, a w Europie Germanie i Rzymianie znali i szczególnie cenili sobie jedno wysokowartościowe zboże orkisz, jako pokarm dający zdrowie, siłę, sprawność fizyczną, a nawet inteligencję. Moda na orkisz powraca, odnosząc sukces w różnych dziedzinach przemysłu spożywczego i nie tylko. Wraz z trendem zdecydowanie faworyzującym wszystko co ekologiczne i wytwarzane w sposób jak najbardziej naturalny orkisz dotarł również do branży, która do tej pory nie stawiała na ekologię.
Ziarno orkiszu znalazło swoje zastosowanie nawet w... produkcji alkoholu. Wódka Orkisz, produkowana w Lublinie to produkt ceniony za najlepszą jakość i niezrównany smak. Cena waha się w okolicach 9,90 zł.
INFORMACJA HANDLOWA
(Maja Święcka)
Pierwsze półrocze br. to kolejny okres spadku rynku piwa w...
Związek Polskich Przetwórców Mleka apeluje o utrzymanie...
W maju rdr. spadł ruch w placówkach sieci fast food – w...
Ze wstępnych danych Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki...
Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone...
Jak wynika z analizy danych MRiT, w maju liczba wniosków...
Według najnowszego rynkowego raportu, obecnie 18,4% Polaków...
W UE co roku wytwarza się ponad 2,2 mld t odpadów...