Bakłażan w nowej odsłonie
Zawijasy z bakłażana to proste i smaczne danie na każdą okazję – z dodatkiem orzechów włoskich (uznawanych za afrodyzjak!) doskonale sprawdzą się na walentynkowym stole. Wystarczy nie więcej niż 45 minut i warzywna przekąska będzie gotowa.
Potrzebne składniki: • seler w zalewie – 1 słoik
• 5 jajek
• 1 puszka kukurydzy
• 5 ogórków konserwowych
• solidna garść orzechów włoskich
• 10 dag sera gouda
• sól i pieprz do smaku
• 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
• 1 bakłażan
• trochę oleju
• szczypiorek
Kukurydzę oraz selera odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Ogórka i ugotowane jajka na twardo po ostudzeniu kroimy w kostkę. Następnie orzechy włoskie wkładamy na suchą patelnię, prażymy aż zbrązowieją, a na koniec siekamy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy kilka łyżek Majonezu Kieleckiego, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Teraz czas na przygotowanie bakłażana! Kroimy go na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Solimy i odstawiamy na około 30 minut, by puścił soki i pozbył się goryczki. Następnie na patelnię nalewamy odrobinę oleju i podsmażamy plastry bakłażana z obydwu stron. Zdejmujemy je z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Czekamy aż się ostudzą i wcześniej przygotowaną sałatkę nakładamy na plastry bakłażana. Zawijamy je w tzw. „ruloniki” i przewiązujemy szczypiorkiem.
Przepis znajdziemy na stronie
www.majonez.pl.
Paluszki z łososiaPaluszki z łososia w tempurze możemy podać zarówno jako niewielką przekąskę z dipem, jak i w towarzystwie różnych dodatków – na przykład w postaci pokrojonych w słupki warzyw, pieczonych batatów czy też ulubionej sałatki. Jak przygotować takie paluszki z łososia? Podpowiadamy.
Potrzebne składniki: • kawałek surowego łososia
• pół szklanki mąki pszennej + odrobina do obtoczenia
• pół szklanki skrobi ziemniaczanej
• ok. pół szklanki wody
• sól
• olej do smażenia
• Majonez Kielecki (ok. 5 łyżek)
• ostry sos typu Sriracha
Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w niewielkie słupki, po czym obtaczamy w mące. Skrobię oraz mąkę łączymy z lodowatą wodą, aż ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany, po czym solimy do smaku. W garnku rozgrzewamy dużą ilość oleju. Kiedy będzie już bardzo gorący (możemy sprawdzić temperaturę oleju, wlewając do niego kroplę ciasta), obtaczamy rybę w tempurze i smażymy na złoty kolor. W miseczce mieszamy Majonez Kielecki z ostrym sosem (do smaku) i podajemy razem z aromatycznymi paluszkami łososia.
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: 8,64 zł brutto / 450 ml