Nowości

Aromatyczne sposoby na doskonałe dania mięsne na Wielkanoc

Czwartek, 11 marca 2010
W przygotowaniu tradycyjnych specjałów mięsnych pomogą nowe, pierwsze na rynku, specjalistyczne mieszanki przyprawowe KAMIS: Przyprawa do pasztetu Pasztet szlachecki z Pieca, Przyprawa do szynki Szynka domowa z jałowcem, Przyprawa do schabu Schab pieczony z żurawiną.

W święta apetyt rośnie w miarę pojawiających się na stole smakołyków. A tych nie brakuję. Są i tradycyjne dania mięsne ze schabem, drobiem czy wieprzowiną w roli głównej, są i wędliny, z których znakomita część przygotowywana jest w domu. Wreszcie nieodzowne jajka, bez których Wielkanoc nie byłaby Wielkanocą.

W przygotowaniu tradycyjnych specjałów mięsnych pomogą nowe, pierwsze na rynku, specjalistyczne mieszanki przyprawowe KAMIS: Przyprawa do pasztetu Pasztet szlachecki z Pieca, Przyprawa do szynki Szynka domowa z jałowcem, Przyprawa do schabu Schab pieczony z żurawiną. Nowe przyprawy KAMIS to produkty w pełni naturalne przyprawy, bez glutaminianu sodu. Potrawy nimi przyprawione nie wymagają dodatkowego doprawiania.

Oferta nowych mieszanek jest limitowana - produkty dostępne są w sprzedaży w okresie wielkanocnym.

Pasztet szlachecki z pieca KAMIS

Przyprawa do pasztetu wzbogacona gałką muszkatołową, kolendrą i imbirem

Tradycja pieczenia pasztetów wywodzi się ze średniowiecznej Francji, gdzie przyrządzano ten specjał według ścisłych kulinarnych reguł wypieku a najlepsze wyroby dedykowano ówczesnym celebrytom.

Polska kuchnia słynie z doskonałych pasztetów i niezliczonej wręcz liczby przepisów na ich przygotowanie. Pasztety można piec z różnych gatunków mięsa: wieprzowego, wołowego, drobiowego, z dodatkami takimi jak suszone śliwki, żurawina czy grzyby. Niemałą rolę odgrywa również odpowiednia porcja ziół i przypraw, która nadaje potrawie właściwy smak i aromat. Dlatego warto sięgnąć po nową mieszankę przyprawową KAMIS Pasztet Szlachecki z Pieca, dzięki której w łatwy i sprawdzony sposób można przygotować smakowity i aromatyczny, prawdziwy domowy pasztet.

Przyprawa do pasztetu Pasztet Szlachecki z Pieca KAMIS to oryginalna kompozycja przypraw wzbogacona aromatyczną gałką muszkatołową, która idealnie podkreśli smak i aromat pieczonego pasztetu. W składzie mieszanki znalazły się więc obowiązkowo dodawane do tej potrawy: papryka słodka i ostry pieprz czarny, pikantne i palące ziele angielskie, aromatyczny liść laurowy, szczypta czosnku a także korzenny imbir i orzeźwiająca kolendra. Staranna receptura i harmonijne połączenie pikantnych i słodkich nut smakowych stworzyły mieszankę oryginalną w smaku i doskonale komponującą się ze smakiem mięs i składników tradycyjnego pasztetu.

Przyprawa do pasztetu Pasztet Szlachecki z Pieca KAMIS, gramatura: 17 g, cena: 1, 89 zł.

Opakowanie Przyprawy do pasztetu Pasztet szlachecki z pieca KAMIS wystarcza na około 1 300 g mięsa.

Szynka domowa z jałowcem KAMIS

Przyprawa do szynki wzbogacona jałowcem z dodatkiem czosnku, papryki i pieprzu

Nieodzownym elementem tradycyjnego Wielkanocnego śniadania jest pieczona szynka. Można przygotować ją na wiele sposobów, odpowiednio długo marynując lub pozostawiając w zalewie, używając mieszanki ziół i przypraw własnej receptury lub gotowej kompozycji aromatycznych dodatków. Wbrew pozorom tradycyjna, pyszna, domowa szynka nie musi być daniem trudnym w wykonaniu. W przygotowaniu tego świątecznego specjału pomocna będzie nowa Przyprawa do szynki Szynka domowa z jałowcem KAMIS.

Przyprawa do szynki Szynka domowa z jałowcem KAMIS to wyjątkowa kompozycja przypraw wzbogacona oryginalnym smakiem owoców jałowca, która doskonale podkreśla aromat i smak pieczonej szynki. Wyrazisty charakter mieszance nadają starannie dobrane składniki: intensywny czosnek i aromatyczny pieprz czarny, papryka słodka, liść laurowy oraz majeranek.

Tradycyjna receptura i harmonijne połączenie pikantnych i ziołowych nut smakowych stworzyły mieszankę oryginalną w smaku i doskonale komponującą się ze smakiem mięsa wieprzowego i tradycyjnej, pieczonej szynki.

Przyprawa do szynki Szynka domowa z jałowcem KAMIS, gramatura: 22 g, cena na półce: 1, 89 zł.

Opakowanie Przyprawy do szynki Szynka domowa z jałowcem KAMIS wystarcza na 1 200 - 1 400 kg szynki wieprzowej.

Schab pieczony z żurawiną

Przyprawa do schabu wzbogacona słodkim smakiem żurawiny i rodzynek

Przyprawa do schabu Schab pieczony z żurawiną KAMIS to oryginalna kompozycja przypraw, wzbogacona szlachetną, suszoną żurawiną, która doskonale podkreśla smak i aromat pieczonego schabu.

Mieszanka zawiera całe owoce żurawiny, suszone rodzynki doprawione papryką słodką, czosnkiem i cebulą. Nadaje mięsu słodko-pikantny smak.

Przyprawa ma uniwersalne zastosowanie - może stanowić zarówno marynatę, jak i nadzienie schabu, świetnie się również sprawdza jako podstawa sosu.

Przyprawa do schabu Schab pieczony z żurawiną KAMIS to mieszanka, która swoją premierę miała przed Świętami Bożego Narodzenia w edycji limitowanej. Popularność i sympatia konsumentów dla tej mieszanki sprawiły, że przed Świętami Wielkanocnymi dołączy ona do nowej oferty.

Żurawina należy do czołówki roślin o właściwościach leczniczych. Owoce żurawiny mają dużą wartość odżywczą i leczniczą. Są one bogatym źródłem witaminy A i C, witamin z grupy B-kompleks (B1, B2, B6). Zawierają karotenoidy, sole mineralne, kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas ascorbinowy i cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające siły odpornościowe organizmu. Od dawna stosowano żurawinę w medycynie naturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego. Żurawina ma działanie antybakteryjne i może zwalczać infekcje dróg moczowych.

Przyprawa do schabu Schab pieczony z żurawiną, gramatura: 20 g, cena na półce: 1, 89 zł

Opakowanie Przyprawa do schabu Schab pieczony z żurawiną KAMIS wystarcza na 600 - 700 g schabu bez kości.

(Maja Święcka)

tagi: Kamis ,