Składniki:• 2 pity pszenne
• 1 ząbek czosnku
• 1 czerwona papryka
• 2 łyżki octu balsamicznego
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• ser topiony plastry 130 g Cheddar
• 150 - 200 g kiełbasy chorizo
• sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Paprykę przekrawamy na pół i wyjmujemy gniazdo nasienne. Paprykę wkładamy do nagrzanego piekarnika skórką do góry i pieczemy przez ok. 45 minut. Po upieczeniu gorącą paprykę wkładamy do pudełka z zamknięciem na 15 minut. Następnie ściągamy skórkę z papryki. W pojemniku mieszamy posiekany czosnek, zioła, ocet oraz oliwę i wkładamy do niego paprykę bez skórki. Odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy kiełbasę chorizo pokrojoną w plasterki, a na grillowej podgrzewamy pitę, aż się lekko zarumieni, po czym rozcinamy ją w połowie, aby powstała kieszonka. Wkładamy do środka usmażone chorizo, paski papryki oraz zrolowane plasterki sera topionego Cheddar. Ponownie kładziemy pitę z zawartością na patelni i podgrzewamy z obu stron po 2-3 minuty, aż do rozpuszczenia sera.
Więcej przepisów na
www.sertop.com.pl i
www.serkiwkuchni.pl