Składniki:• 2 pity pszenne
• Ser topiony plastry 130 g Złoty Ementaler
• 2 duże czerwone cebule
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżki octu balsamicznego
• 2 łyżki miodu
• 4 - 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju
• garść sałaty roszponki
• sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy przez ok. 5-7 minut. Dodajemy miód i ocet balsamiczny. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odparowujemy ocet na małym ogniu przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie kroimy na paski suszone pomidory. Na patelni grillowej podgrzewamy pitę, aż się lekko zarumieni, następnie rozcinamy ją w połowie, tak aby powstała kieszonka. Wkładamy do niej paski z pomidorów suszonych, karmelizowaną cebulę i zrolowane plasterki sera topionego Złoty Ementaler. Ponownie kładziemy pitę z zawartością na patelni i podgrzewamy ją z obu stron po 2-3 minuty, aż do rozpuszczenia sera. Na koniec dodajemy listki roszponki.
Więcej przepisów na
www.sertop.com.pl i
www.serkiwkuchni.pl