Już w dawnych czasach na Bliskim Wschodzie Izraelici, a w Europie Germanie i Rzymianie znali i szczególnie cenili sobie jedno wysokowartościowe zboże orkisz, jako pokarm dający zdrowie, siłę, sprawność fizyczną, a nawet inteligencję.
Ze względu na swoje wszechstronne właściwości wychwalany był przez średniowieczną, niemiecką mistyczkę, Hildegardę z Bingen, która przypisywała mu działanie krwiotwórcze, budujące mięśnie, a nawet rozweselające. Zalecała, aby spożywać go w każdym posiłku. Orkisz powraca, odnosząc sukces w różnych dziedzinach przemysłu spożywczego oraz w kosmetyce. Wraz z trendem, zdecydowanie faworyzującym wszystko co ekologiczne i wytwarzane w sposób jak najbardziej naturalny, orkisz dotarł również do branży, która do tej pory nie stawiała na ekologię.
Ziarno orkiszu znalazło swoje zastosowanie w... produkcji alkoholu. Wódka Orkisz, produkowana w Lublinie, to kolejny przykład na wykorzystanie tego wyjątkowego zboża do tworzenia najwyższej jakości wyrobu.
Teraz Wódka Orkisz jest dostępna z kieliszkami pięknie zdobionymi złotym ziarnem pszenicy orkiszowej. Całość zamknięta w tekturowym pudełku z wyciętym motywem kłosa.
INFORMACJA HANDLOWA
(Maja Święcka)
tagi: Stock ,
Ponad 8 tys. wystawców ze 110 krajów zajmuje całą...
Komisja Europejska zaproponowała zakaz stosowania 29...
Ponad 63% młodych Polaków (18–25 lat) najczęściej robi...
Stanowiska polityków wobec regulacji rynku kryptowalut są...
Od 2001 do 2019 roku Polska traciła średnio 6 mld zł rocznie...
Prawnicy ostrzegają, że to rozwiązanie niesie poważne...
Dane KRUS pokazują, że w pierwszym półroczu odnotowano o 13...
Analiza Biura Maklerskiego BNP Paribas....