Już w dawnych czasach na Bliskim Wschodzie Izraelici, a w Europie Germanie i Rzymianie znali i szczególnie cenili sobie jedno wysokowartościowe zboże orkisz, jako pokarm dający zdrowie, siłę, sprawność fizyczną, a nawet inteligencję.
Ze względu na swoje wszechstronne właściwości wychwalany był przez średniowieczną, niemiecką mistyczkę, Hildegardę z Bingen, która przypisywała mu działanie krwiotwórcze, budujące mięśnie, a nawet rozweselające. Zalecała, aby spożywać go w każdym posiłku. Orkisz powraca, odnosząc sukces w różnych dziedzinach przemysłu spożywczego oraz w kosmetyce. Wraz z trendem, zdecydowanie faworyzującym wszystko co ekologiczne i wytwarzane w sposób jak najbardziej naturalny, orkisz dotarł również do branży, która do tej pory nie stawiała na ekologię.
Ziarno orkiszu znalazło swoje zastosowanie w... produkcji alkoholu. Wódka Orkisz, produkowana w Lublinie, to kolejny przykład na wykorzystanie tego wyjątkowego zboża do tworzenia najwyższej jakości wyrobu.
Teraz Wódka Orkisz jest dostępna z kieliszkami pięknie zdobionymi złotym ziarnem pszenicy orkiszowej. Całość zamknięta w tekturowym pudełku z wyciętym motywem kłosa.
INFORMACJA HANDLOWA
(Maja Święcka)
tagi: Stock ,
ZPPM podsumowuje osiągnięcia dla rolnictwa i sektora...
Od 12 czerwca Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego...
W maju br. liczba wizyt wzrosła rok do roku w każdym badanym...
Problemem są też niejasne ich interpretacje...
Firmy apelują o szybkie wdrożenie przepisów...
Konieczne jest złagodzenie podejścia...
Napływ nowych pracowników znacznie zmienił polski rynek pracy...
W odpowiedzi na postulaty organizacji pracodawców i związków...