Wiele osób cały rok czeka na wakacyjny wyjazd. Możemy jednak poczuć się jak na wakacjach nie wychodząc z własnego ogródka. W kulinarną podróż smaków przeniesie nas grill w chorwackim stylu. Niepowtarzalny smak grillowanych dań i przekąsek z dodatkiem past warzywnych Ajvar sprawi, że poczujemy się jak na wakacjach all inclusive!
Król jest jeden: AjvarPrzygotowane zgodnie z oryginalną chorwacką recepturą, z dojrzałych w słońcu papryk i bakłażanów i starannie dobranych przypraw - pasty warzywne Ajvar doskonale podkreślą smak grillowanych mięs, warzyw i kiełbasek. Skład oparty na naturalnych składnikach wzbogaci każdą potrawę. Produkt dostępny jest w kilu wariantach smakowych – łagodny i ostry, z sosem chrzanowym, z cebulką oraz BBQ. Każdy smakosz znajdzie w ofercie coś dla siebie.
Ajvar to nie tylko doskonały dodatek do dań z grilla. Idealnie podkreśli również smak mięs pieczonych i duszonych, a także wędlin. Sprawdzi się także jako składnik gulaszów i sosów oraz dodatek do kanapek, pizzy czy zapiekanek. Zachwyci niepowtarzalnym smakiem również na zimno – z krakersami czy jako dip do warzyw.
Grillowe alternatywySzukając letnich smaków w kuchni warto zwrócić uwagę na drugi, kultowy produkt marki Podravka. Wychodząc naprzeciw trendom żywieniowym oraz oczekiwaniom konsumentów firma posiada w swoim portfolio warzywne pasty do smarowania. Pasty powstały na bazie składników naturalnego pochodzenia, bez dodatku konserwantów i cukrów. Tym samym idealnie nadają się do urozmaicenia grillowego menu np. jako dodatek do pieczywa, surowych warzyw, a także stanowią ciekawą alternatywę dla klasycznego ketchupu i musztardy.
W portfolio znajdziemy pastę warzywną z pomidorami i cukinią, z papryką, bakłażanem i ciecierzycą, z burakami i ciecierzycą oraz z nasionami słonecznika.
Poniżej letnie inspiracje na dania z grilla z produktami marki Podravka:
Ćevapi z Ajvarem
(porcja dla 4 osób; czas przygotowania: 35 minut + 60 minut chłodzenia)
Składniki:
• 400 g mielonej wołowiny
• 1 jajko
• 1 biała cebula
• 1 czerwona cebula
• 2 łyżeczki Vegety Natur do mięsa mielonego
• sól
• 1 czerwona cebula
• Ajvar ostry Podravka
• Ajvar łagodny Podravka
Sposób przygotowania:
Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulę, jajko, Vegetę Natur do mięsa mielonego i wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie formować ćevapi, czyli mięsne wałeczki o długości ok. 6 cm. Gotowe ćevapi nadziewać na patyczki do szaszłyków, ułożyć na tacce do grilla i grillować na ruszcie lub bezpośrednio na patelni grillowej, ok. 12-15 minut obracając co jakiś czas. Podawać z pokrojoną w plastry czerwoną cebulą i Ajvarem Podravka.
Grillowane młode ziemniaczki z Ajvarem(porcja dla 4 osób; czas przygotowania: 25 minut)
Składniki:• 1 kg małych młodych ziemniaków
• 1 Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami (20 g)
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 100 g Ajvaru łagodnego Podravka
• 1 łyżka świeżego posiekanego tymianku
Sposób przygotowania:Ziemniaki dobrze umyć i wyszorować pod bieżącą, ciepłą wodą. Włożyć do osolonej wody i gotować ok. 8 minut. Odcedzone ziemniaki wyłożyć do naczynia, polać oliwą i dodać Vegetę Natur do ziemniaków z ziołami, całość wymieszać. Ziemniaki ułożyć na grillu lub patelni grillowej i grillować ok. 10-12 minut, aż skórka się zrumieni, a w środku będą miękkie. Gotowe ziemniaczki wyłożyć do naczynia, dodać Ajvar, posypać tymiankiem, delikatnie wymieszać. Podawać z Ajvarem Podravka.
Więcej przepisów z wykorzystaniem Ajvaru i innych past warzywnych Podravka znajdziesz na stronie
www.podrava.pl oraz na kanale
YouTube Podravka Polska.