Nowości

Sertop – zapiekana cukinia w panierce

Środa, 16 czerwca 2021
Składniki dla 2-4 osób:

•    1-2 małe cukinie
•    1 jajko
•    50ml mleka
•    mąka i bułka tarta do panierowania
•    1-2 łyżeczki soli
•    1 łyżeczka pieprzu mielonego
•    1 łyżka lubczyku
•    2-3 łyżki świeżego, drobno pokrojonego koperku
•    100g serka topionego marki SERTOP np. Tylżycki, Gouda, Złoty Ementaler itp.
•    Olej do smażenia

Przygotowanie

Przygotowujemy 3 miseczki. Do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do ostatniej jajko wymieszane z mlekiem. Cukinię myjemy i kroimy w 1cm plastry i odstawiamy na 10 minut. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem, a następnie zanurzamy kolejno w miseczce z mąką, jajkiem i bułką tartą. Podsmażamy (krótko!) z obu stron na patelni z dodatkiem oleju na złoty kolor i przekładamy na papier do pieczenia. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia kładziemy na wierzch cukinii kawałki serka topionego Edam. Zapiekamy 2-3 minuty i jeszcze gorące podajemy na stół.

Więcej przepisów na www.sertop.com.pl i www.serkiwkuchni.pl



tagi: Sertop , zapiekana cukinia w panierce , FMCG , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , przepisy kulinarne , przemysł spożywczy ,