Nowości

Appetyczny poncz na karnawał

Środa, 20 stycznia 2010
Karnawałowe szaleństwo trwa w najlepsze. Weekendowe wieczory często spędzamy na prywatkach z przyjaciółmi. Appetita także zaprasza do zabawy i proponuje na te szczególne wieczory wyśmienity poncz.

Podstawą udanej karnawałowej zabawy są z pewnością odpowiednio dobrane i przygotowane napoje. Na te szalone wieczory proponujemy poncz - specjalny napój, który wzbogacony szczyptą przypraw marki Appetita skutecznie rozgrzeje gości i zachęci ich do zabawy do białego rana.

Nazwa tego oryginalnego trunku pochodzi od słowa pancza, czyli pięć  i oznacza liczbę smaków zaklętych w napoju: słodki, gorzki, kwaśny, woda oraz alkohol. Najczęściej w skład tego napoju wchodzi esencja herbaciana, cukier, owoce, woda i alkohol. Poncz smakuje najlepiej kiedy dodamy do niego także odrobinę korzennych przypraw. Doskonale nadaje się do tego np. Gałka Muszkatołowa Appetita. Ta przyprawa posiada intensywny korzenny zapach oraz lekko słodko - gorzki smak.

Do orzeźwiającego ponczu można także z powodzeniem dodać aromatyczny Cynamon Appetita. Cynamon ma właściwości afrodyzjakalne, dzięki czemu może połączyć dwie nieśmiałe osoby. Prawdziwi smakosze ponczu dodają także goździki aby podnieść jego smak i zapach. Doskonale w tym przypadku sprawdzą się Goździki Appetita.

Napój należy podawać w specjalnych wysokich szklaneczkach z nisko umieszczonym uchwytem, z dodatkiem pół plasterka pomarańczy lub cytryny.

Produkty:

Gałka Muszkatołowa, cena det. ok. 1,20 zł

Goździki, cena det. ok. 1,20 zł

Cynamon, cena det. ok. 1,20 zł

 

Przepis na poncz mleczny:

2l mleka 25 dag cukru 200 ml wódki 200 ml rumu gałka muszkatołowa Appetita

 

Mleko zagotowujemy i zestawiamy z palnika. W jeszcze ciepłym mleku rozpuszczamy cukier. Do tej mieszanki dodajemy kolejno alkohole i dokładnie mieszamy. Dla podniesienia smaku i zapachu doprawiamy szczyptą Gałki Muszkatołowej Appetita. Całość możemy podawać na gorąco lub wystudzić.

(Maja Święcka)

tagi: Appetita ,