Nowości

Wielkanocne inspiracje kulinarne Knorr

Czwartek, 25 marca 2021
Wielkanocny żur w chlebie

1.jpg

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 2 chleby razowe
  • 4 białe kiełbasy
  • 1 opakowanie Żurku Knorr
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 1 łyżka chrzanu
  • 300 g wędzonego boczku
  • 5 ziemniaków
  • 4 jajka
  • 3 Liście laurowe z Turcji Knorr
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
  • 10 ml oleju
Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj wywar na włoszczyźnie wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz liściem laurowym. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij włoszczyznę z garnka.
  2. Do wywaru wsyp zawartość opakowania Żurku szlachetnego z chrzanem Knorr. Dodaj do całości 1 łyżkę chrzanu ze słoika. Gotuj zupę przez około 10 minut.
  3. Rozgrzej patelnie i podsmaż na niej cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojoną w plastry kiełbasę i boczek pokrojony w kosteczkę. Po smażeniu wrzuć wszystko do żurku.
  4. Pod koniec gotowania do zupy wsyp pieprz i majeranek oraz wlej śmietanę.
  5. Rozkrój chleb wzdłuż na dwie części. Z każdej połowy wyciągnij miękki środek. Żurek podawaj w chlebowej misce z dodatkiem chrzanu oraz jajkiem.

Roślinny pasztet

2.jpg

Czas przygotowania: 105 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 400 g białej fasoli z puszki
  • 1 opakowanie Zupy borowikowej Knorr
  • 200 ml wody
  • 100 g orzechów
  • 4 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj kaszę gryczaną zgodnie ze wskazówkami producenta, umieszczonymi na opakowaniu. W 200 ml wody namocz suszone grzyby. Potem gotuj je przez około 15 minut.
  2. Pietruszkę oraz marchewki pokrój w wąskie paski. Kawałki warzyw smaż na patelni z 2 łyżkami rozgrzanego oleju, aż staną się rumiane.
  3. Opakowanie Zupy borowikowej Knorr połącz z wodą pozostałą po gotowaniu grzybów i grzybami. Całość jeszcze raz zagotuj.
  4. Do dużego naczynia wsyp kaszę gryczaną, ciecierzycę, fasolę, gotowy sos grzybowy oraz pokruszone orzechy. Dodaj ząbki czosnku, usmażone warzywa, musztardę, majeranek, kmin rzymski oraz gałkę muszkatołową. Wszystko razem dokładnie zmiel.
  5. Posmaruj olejem formę do pieczenia i obsyp ją bułką tartą. Przełóż masę i również ją posyp po wierzchu bułką. Pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut. Podawaj na zimno.

Zapiekane jajka pod pierzynką

3.jpg

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 8 jajek
  • 150 g gotowanej szynki
  • 1 opakowanie Fix Spaghetti Carbonara Knorr
  • 200 g sera żółtego
  • 50 ml wody
  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka margaryny
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
  1. Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój w plastry. Pamiętaj, aby odłożyć kilka kawałków jajek na bok do udekorowania dania. Zetrzyj na tarce ser żółty. Szynkę pokrój w cienkie paski – kilka plastrów również odłóż do dekoracji.
  2. Fix Spaghetti Carbonara Knorr rozmieszaj z wodą oraz śmietaną. Wsyp pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość zagotuj i zdejmij z ognia.
  3. Przygotuj żaroodporne naczynie. Wysmaruj je margaryną i naprzemiennie układaj plastry jajek, szynki i sera. Poszczególne warstwy polewaj przyrządzonym wcześniej sosem.
  4. Posyp zapiekankę z wierzchu tartą bułką, a następnie ozdób odłożonymi kawałkami szynki i jajek.
  5. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 25 minut. Danie serwuj na ciepło, oprószone natką pietruszki.

Wielkanocna pieczeń rzymska z jajkiem

4.jpg

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość porcji: 6

Składniki:
  • 800 g udźca z indyka bez kości
  • 1 opakowanie Przyprawy do mięsa mielonego Knorr
  • 7 jajek
  • 2 kajzerki namoczone w mleku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g zielonych oliwek
  • 100 g czarnych oliwek
  • 100 g sera feta
Sposób przygotowania:
  1. Mięso drobiowe zmiel na grubych oczkach i wymieszaj z bułkami odciśniętymi z mleka.
  2. Do indyka dodaj łyżeczkę chili, Przyprawę do mięsa mielonego Knorr, 2 jaja, posiekaną natkę pietruszki, oliwki pokrojone w plastry oraz ser feta pokrojony w grubą kostkę. Dokładnie połącz składniki.
  3. Połowę farszu ułóż w formie do ciasta, najlepiej o wymiarach 27 cm x 12 cm, wyłożonej pergaminem. Na środku zrób nieduże wgłębienie. Następnie porozkładaj 5 jaj, ugotowanych na twardo i obranych. Całość zakryj resztą farszu.
  4. Postukaj pieczenią, upuszczając ją na blat kilka razy, aby farsz dobrze się ułożył w foremce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 90 minut.


tagi: Knorr , Wielkanoc , święta , inspiracje kulinarne , produkty spożywcze , handel , sprzedaż , konsument ,