Nowości

Świąteczne przepisy Sertop. Krem serowo-grzybowy w chlebie z chipsami pietruszkowymi

Czwartek, 17 grudnia 2020
Składniki:

1 l bulionu warzywnego
1 mały chlebek np. razowy
100 g świeżego podgrzybka lub borowika
200 g serka topionego Złoty Ementaler lub Tylżycki
150 ml słodkiej śmietany
50 g masła klarowanego
1 pietruszka korzeń
sól i pieprz do smaku
pietruszka zielona do dekoracji
olej słonecznikowy do smażenia
białko

Sposób przygotowania:

Grzyby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plasterki, następnie w garnuszku rozgrzewamy masło i smażymy grzyby. Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 10 minut na małym ogniu. Stopniowo dodajemy serki rozpuszczając je, następnie miksujemy na gładki krem doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dolewamy słodką śmietanę.

Na patelni rozgrzewamy olej. Pietruszkę obieramy i za pomocą obieraczki ścinamy ładne paski pietruszki, które smażymy na oleju na złoty kolor. Chlebek drążymy, by powstała nam chlebowa miska na krem serowo-grzybowy. Białko dokładnie roztrzepujemy i smarujemy nim dokładnie wewnętrzną część chlebka. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy chlebek przez ok. 10 minut (zapobiega to namoknięciu chleba zupą).  Przelewamy do niego zupę krem, dekorujemy chipsami z pietruszki i pietruszką zieloną.

Smacznego!

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl



tagi: krem serowo-grzybowy w chlebie z chipsami pietruszkowymi , przepisy , święta , Boże Narodzenie , Sertop , produkty spożywcze , nabiał , sery , rynek spożywczy ,