Nowości

Świąteczne przepisy. Czekoladowe brownie z czerwoną fasolą i serkiem topionym Sertop

Czwartek, 17 grudnia 2020
Składniki:

Ciasto:
50 g mąki pszennej
400 g konserwowej czerwonej fasoli
200 g czekolady deserowej
2 jaja
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki niesłodzonego kakao
150 g cukru trzcinowego
100 g masła
50 g masła klarowanego
100 g serka topionego Gouda lub śmietankowego

Krem czekoladowy:
150 g gorzkiej czekolady
30 g masła klarowanego
50 g drobnego cukru
125 ml schłodzonej śmietany 30%

Malinowa bita śmietana:
125 ml schłodzonej śmietany 30%
50 g malin
50 g cukry


Sposób przygotowania:

Krem czekoladowy: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i powoli dodajemy do niej rozpuszczona czekoladę.

Malinowa bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy maliny i miksujemy chwilkę do uzyskania jednolitej malinowej śmietany.

Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło i masło klarowane rozpuszczamy w rondelku i studzimy do temperatury pokojowej. Fasolę i serek topiony miksujemy na jednolitą masę, dodajemy rozpuszczone masło i dalej miksujemy. Jaja ubijamy z cukrem na jasną masę. Powoli ubijając, dodajemy masę fasolowo-serową. Nadal miksując, dodajemy sól, mąkę i kakao. Ciasto przelewamy do tortownicy o średniej wielkości. Pieczemy 30-35 minut, a następnie ciasto studzimy, przekrawamy na dwie części i przekładamy musem czekoladowym. Dekorujemy malinową bitą śmietaną i owocami malin.

Smacznego!

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl



tagi: przepisy , święta , Boże Narodzenie , SERTOP , czekoladowe brownie z czerwoną fasolą i serkiem topionym ,