Nowości

Świętuj Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą! Sprawdź, jeden z wedlowskich przepisów

Środa, 16 grudnia 2020
Ciasto, desery, ciasteczka, muffinki, owoce, a nawet sałatki – to wszystko i wiele więcej możemy pokryć klasycznym słodkim przysmakiem, czyli czekoladą. 16 grudnia celebrujemy Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą, który przypomina nam, że ulubiony smakołyk może przynieść przyjemność nie tylko w formie tabliczki, ale idealnie sprawdzi się jako dodatek do różnych pyszności. Z tej okazji zachęcamy do wypróbowania jednego z wedlowskich przepisów, gdzie czekolada pokrywa pyszne smakołyki - na karmelowe fondue z E.Wedel. To wyśmienity deser skąpany w czekoladzie!
Karmelowe Fondue

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g czekolady gorzkiej E.Wedel 
  • 300 g czekolady Karmellove E.Wedel 
  • 150 g truskawek/ mandarynek 
  • 150 g winogron zielonych 
  • 2 kiwi 
  • 2 banany 
  • 50 g pistacji 
  • 50 g orzechów nerkowca 
  • 50 g ziaren słonecznika

PRZYGOTOWANIE
  1. Śmietankę wlej do garnka. Dodaj pokruszoną gorzką czekoladę E.Wedel oraz czekoladę  Karmellove E.Wedel i podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Truskawki/mandarynki i winogrona umyj i osusz na ręczniku papierowym. Kiwi, banany obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Owoce nadziej na długie patyczki do szaszłyków.
  2. Orzeszki pistacjowe, orzechy nerkowca i ziarna słonecznika osobno wysyp na patelnie, aby się zarumieniły. Każdy ze składników wystudź i rozdrobnij w moździerzu. 
  3. Czekoladę wlej do naczynia do fondue. Do mniejszych miseczek wsyp pokruszone orzechy nerkowca, ziarna słonecznika i orzeszki pistacjowe. Finalnie owoce zanurzaj najpierw w czekoladzie, a następnie w posypkach.


tagi: E.Wedel , czekolada , przepisy , święta , Boże Narodzenie , słodycze , zdrowie , dieta ,