Nowości

Nowe Fixy Knorr. Danie na dziś – kebab i gyros to świetny pomysł na rodzinny obiad!

Środa, 09 grudnia 2009
Kebab i gyros to dania, które w krótkim czasie zdobyły u nas ogromną popularność. Tym samym Polacy udowodnili, że chętnie sięgają po mięso drobiowe oraz wieprzowe przyrządzone według tradycji innych krajów. Wychodząc naprzeciw tym upodobaniom, marka Knorr wprowadza nową linię Fixów Knorr Danie na dziś: Kebab z sosem czosnkowym oraz Gyros z sosem paprykowo - ziołowym. Starannie przygotowana marynata do mięsa oraz specjalnie dobrany do dania sos zachwyci nie tylko amatorów kuchni tureckiej i greckiej.

Knorr - ekspert w dziedzinie Fixów

Knorr jest niekwestionowanym liderem kategorii Fixów. To właśnie ta marka wprowadziła 35 lat temu pierwszy na świecie Fix. Od 16 lat produkty te są dostępne także w Polsce, a ich gama stale się powiększa. Dzięki nim możemy szybko przygotować domowy obiad nawet, gdy nie mamy wiele czasu. Obecnie Knorr wprowadza kolejne dwie nowości z serii Fix Knorr. Danie na dziś: Kebab z sosem czosnkowym oraz Gyros z sosem paprykowo-ziołowym. Oba te produkty wnoszą do naszej kuchni wiele świeżości i są ciekawą propozycją podania tak popularnych u nas mięs jak kurczak i wieprzowina.

Marynata i sos w jednej torebce - jedyny taki produkt w kategorii Fixów!

Knorr jako pierwszy wprowadza na rynek Fix w którym znajduje się sos i marynata do mięsa w jednej paczce. Kebab z sosem czosnkowym to harmonijna kompozycja przypraw w tym: oregano, papryki i kolendry. W połączeniu z aromatycznym sosem czosnkowym otrzymujemy danie przygotowane zgodnie z tradycjami kuchni tureckiej. Gyros z sosem paprykowo-ziołowym to mieszanka między innymi takich przypraw jak: czosnek, oregano
i rozmaryn. Razem z pysznym sosem otrzymujemy danie, którego mogą nam pozazdrościć rodowici Grecy. Nowe Fixy są doskonałą propozycją na codzienny obiad, który zaskoczy całą rodzinę.

Kebab i gyros - nie tylko z budki!

Kebab pochodzi z kuchni tureckiej, a korzenie gyrosa wywodzą się z Grecji. Oba te przysmaki można przygotować z różnych gatunków mięsa. Tradycyjnie przyrządza się je
z baraniny, jednakże ze względu na  preferencje polskich konsumentów nowe Fixy Knorr to propozycja dania z użyciem wieprzowiny lub kurczaka. O popularności tych dań najlepiej świadczy ilość punktów, które je serwują. Tylko w samej Warszawie jest ich ponad 200. Nowe Fixy udowadniają, że gyros i kebab to potrawy, których wcale nie trzeba kupować
w barach i jeść w pośpiechu. Okazuje się, że można przygotować je w domu i są wspaniałą propozycją na wspólny, rodzinny obiad. Na opakowaniu Fixów Knorr. Danie na dziś znajduje się gotowy przepis, który ułatwi przygotowanie smacznego, mięsnego posiłku.

Fix Knorr Danie na dziś - Kebab z sosem czosnkowym oraz Fix Knorr Danie na dziś - Gyros z sosem paprykowo-ziołowym są dostępne w sprzedaży od połowy listopada 2009 r.

Sugerowana cena nowych Fixów Knorr to: 2,81 zł/sztuka, czyli taka sama jak pozostałych wariantów Fixów Knorr.

Odkryj unikalny smak nowych Fixów Knorr. Danie na dziś. Poniżej przepisy które znajdziecie Państwo również na opakowaniach nowości.

Kebab  z kurczaka

Składniki do przygotowania mięsa:

500 dkg mięsa z kurczaka3 łyżki oleju słonecznikowego 2 pomidory 1 cebula 6 sztuk placków tortilla

 

Sos czosnkowy:

3 łyżki majonezu (najlepiej Hellmann`s Babuni) 3 łyżki jogurtu naturalnego ( albo śmietany)

 

Sposób przygotowania:

Sos czosnkowy wsyp do miseczki. Dodaj 3 łyżki majonezu i 3 łyżki śmietany. Całość dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników kebaba. Następnie pokrój kurczaka na cienkie paski. Fix rozmieszaj z 3 łyżkami oleju i dodaj do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj. Mięso dokładnie obsmaż na patelni. Podawaj zawinięte w ciepłe placki tortilli z sosem czosnkowym i cienko pokrojonymi w plastry pomidorami z cebulą.

Rada:

Podgrzane na patelni (bez tłuszczu) tortille przykryj czystą ściereczką żeby się nie wysuszyły.

Gyros wieprzowy

Składniki do przygotowania mięsa:

500 dkg karkówki4 łyżki oleju słonecznikowego

 

Sos:

3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu (najlepiej Hellmann`s ognisty)

 

Sposób przygotowania:

Sos paprykowy wsyp do miseczki. Dodaj 3 łyżki majonezu i 3 łyżki ketchupu. Całość dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników gyrosa. Następnie pokrój karkówkę na cienkie paski. Fix rozmieszaj z 4 łyżkami oleju i 50 ml wody i dodaj do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj. Mięso dokładnie obsmaż na patelni  Podawaj z sałatka grecką i ulubionym dodatkiem np. frytkami lub w chlebie pita.

(Maja Święcka)

tagi: Knorr ,