Zdarza się, że chcemy przygotować potrawę z wyprzedzeniem i nie martwić się później jej podgrzewaniem. W takiej sytuacji warto przyrządzić drobne przekąski na zimno! To rozwiązanie sprawdza się nie tylko w codziennym, zabieganym życiu, ale pasuje także na specjalne okazje.
Jak przekonuje Kielecki producent, więcej nie zawsze znaczy lepiej – także w kontekście ilości składników. Przygotowując domowe przekąski wcale nie musimy przesadnie kombinować, warto postawić na prostotę! Kanapki czy roladki z tortilli to smaczne i nieskomplikowane potrawy, które możemy przygotować wcześniej, a wcale nie stracą na smaku.
Kanapka kanapce nierówna
Niewielkie kanapki w różnych kształtach to nieodłączny element brytyjskich popołudniowych spotkań przy herbacie. I nic dziwnego – są proste w przygotowaniu, smaczne i sycące. Najlepiej, jeśli do wyboru będzie kilka ich wersji, a jedną kanapkę uda się zjeść w maksymalnie dwóch lub trzech kęsach. Ten prosty do przygotowania smakołyk pozwala na nieograniczoną ilość kombinacji składników, więc na pewno nam się nie znudzi. Przedstawiamy nasze ulubione wersje z wyrazistym akcentem w postaci sosu tatarskiego!
Wersja z szynką i ogórkiem konserwowym:
Przygotowujemy parzystą liczbę kromek chleba tostowego i od każdej z nich odkrajamy skórkę. Smarujemy cienką warstwą Sosu Kieleckiego tatarskiego, a na połowie kromek układamy po plasterku ulubionej wędliny oraz ogórka konserwowego. Następnie składamy kanapki, po czym kroimy na pół – tak, by otrzymać trójkąty.
Wersja z pastą z makreli:
Przygotowujemy dowolną parzystą liczbę kromek pumpernikla lub innego ciemnego chleba, odkrajamy skórki i cienko smarujemy je masłem. Niewielką wędzoną makrelę (ok. 200 g) dokładnie oczyszczamy z ości i przekładamy do miski. Dwa ugotowane wcześniej na twardo i ostudzone jajka drobno rozgniatamy widelcem i dodajemy do ryby. Do miski wsypujemy dodatkowo dużą garść świeżego szczypiorku, dodajemy czubatą łyżkę Sosu Kieleckiego tatarskiego, małą łyżeczkę Musztardy Kieleckiej delikatesowej oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym smarujemy pastą połowę kromek chleba i przykrywamy pozostałymi. W zależności od preferowanej wielkości, kroimy kanapki na pół lub cztery mniejsze kawałki. Smacznego!
Awokado i łosoś, czyli gwarancja kulinarnego sukcesu
Nie jest tajemnicą, że awokado i łosoś pasują do siebie idealnie. A jak połączyć ze sobą te dwa składniki w ciekawy sposób? Przygotujmy pyszne roladki! Możemy po prostu zjeść je na drugie śniadanie czy lunch lub przyrządzić je razem z innymi smakołykami na andrzejkową kolację. W tym roku większość imprez zostanie zapewne odwołana, ale na szczęście wciąż możemy rozpieszczać nasze kubki smakowe! Od czego zatem zacząć przygotowanie roladek?
Wyjmujemy miąższ z awokado i rozgniatamy widelcem na gładką masę. Następnie dodajemy odrobinę soku z cytryny, sól i pieprz oraz łyżkę Sosu Kieleckiego czosnkowego. Wszystko mieszamy, a następnie smarujemy pastą dwa placki tortilli. Na wierzchu układamy plastry wędzonego łososia, zawijamy i kroimy w grube plastry. Gotowe!
Cena sugerowana Sosu Kieleckiego tatarskiego: 3,50 zł brutto/ 180 g Cena sugerowana Sosu Kieleckiego czosnkowego: 3,50 zł brutto/ 180 g
W ubiegłym roku uchwalono 14 tys. stron nowego prawa....
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.