Nowości

Biszkopt, który zawsze się udaje

Wtorek, 08 grudnia 2009
Biszkopt jest podstawą wielu ciast. Z łatwością można zamienić go w tort, śmietanowiec, czy lekkie ciasto owocowe. Jednak wiele piekących go pań ma problem z zakalcem, ciasto nie wyrasta im wystarczająco lub opada zaraz po upieczeniu. A warto pokusić się o udany wypiek- bo biszkopt jest ciastem lekkim, delikatnym i pysznym.

Biszkopt w proszku Emix, to nowa smakowita propozycja tej znanej i docenianej przez wiele pań marki. Łatwy do przygotowania, na półkach sklepowych obecny w opakowaniach o gramaturze 300 gram, oznaczonych charakterystycznym logiem Emix. Na każdym opakowaniu znajdziemy dokładną instrukcję przygotowania ciasta. Ciasto biszkoptowe Emix wyśmienicie smakuje zaraz po upieczeniu, kiedy jeszcze ciepłe przyjemnie rozchodzi się na podniebieniu, natomiast pozostawiony pod pokrywą zachowa świeżość na dłużej i będzie mógł stanowić poczęstunek dla niespodziewanych gości. Zarówno ciepłe, jak i już ostudzone ciasto jest wspaniałym dodatkiem do popołudniowej herbaty lub kawy, a dzieciom najbardziej smakuje ze szklanką mleka lub kakao.

Biszkopt Emix można przygotować bez żadnego wysiłku. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko odrobiny wody i 3 jaj.  Następnie miksujemy dokładnie wszystkie składniki i wstawiamy ciasto do piekarnika. Jeśli biszkopt ma być ciemny- do ciasta dodajemy 2 łyżki ciemnego kakao.

BISZKOPTOWE WARIACJE

Świeżo upieczone ciasto biszkoptowe Emix jest delikatne i puszyste. Po ostudzeniu łatwo dzieli się na części, dzięki czemu z powodzeniem może służyć za podstawę bardziej wyszukanych wypieków. Ze śliwkami, truskawkami, czy jabłkami stanowi pyszny placek owocowy. Przekrajając na pół i smarując śmietaną bądź masą stworzymy pyszny tort, który dodatkowo można z wierzchu polać czekoladą i obsypać orzechami lub owocami.

Tort cappuccino na bazie biszkoptu Emix

Składniki:

Biszkopt Emix

4 żółtka

170 g drobnego cukru do wypieków

500 g sera mascarpone

2 łyżeczki żelatyny w proszku

4 łyżki kawy rozpuszczalnej

100 ml wody

3 łyżki likieru amaretto

300 ml śmietany kremówki

Ciasto biszkoptowe Emix po ostudzeniu przekroić na trzy części. Ubić na parze żółtka z cukrem. Wymieszać z serem mascarpone.  Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. W rondelku wymieszać kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać likier. Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone. Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone. Kakao i cukier puder przesiać przez sitko nad tortem. Tort wstawić do lodówki. Na godzinę przed podaniem przełożyć do zamrażalnika.

Cena:

Biszkopt w proszku EMIX: (300 gram) - 3,10zł

Więcej informacji na stronie: http://www.emix.com.pl

(Maja Święcka)

tagi: Emix ,