Kolorowa, pełna witamin i… smaczna. Właśnie taka może być jesień. Bogactwo warzyw dostępnych o tej porze roku pozwala na stworzenie nieskończonej ilości zachwycających smakiem dań. Poznaj top 5 jesiennych warzyw, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni!
- Dynia – królowa jesiennego menu. Nadaje się idealnie do przygotowania sycących zup, placków, farszu do naleśników oraz dań z makaronem czy kaszą. W połączeniu z aromatycznymi przyprawami zasmakuje nawet największym przeciwnikom warzyw. Dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu, dynia ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, a przede wszystkim na kondycję skóry.
- Kalafior – można go gotować, zapiekać, smażyć, a także jeść na surowo. Doskonały jako składnik zapiekanek, dań warzywnych, kotletów czy zup. Smakuje też dobrze z samym sosem, jako szybka przekąska. Jest bogatym źródłem wielu witamin, m.in. C, K, witamin z grupy B, a także mikroelementów.
- Burak – niekwestionowany król zup, sałatek czy zapiekanek i tart. Nadaje daniom intensywny karminowy kolor. Zawiera duże ilości żelaza, a także potasu czy magnezu, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- Kapusta – idealna do sałatek oraz jako składnik zup, farszy czy podstawa bigosu. Jest świetnym dodatkiem do mięsnych, rozgrzewających dań. Co ważne, jest niskokaloryczna i zawiera duże ilości witaminy C.
- Brukselka – przypomina małą kapustę, lecz cieszy się dużo mniejszą popularnością, przede wszystkim z uwagi na swój charakterystyczny smak i zapach. Wystarczą jednak odpowiednie przyprawy i dodatki, aby z powodzeniem włączyć to odżywcze warzywo, bogate m.in. w witaminy A, C i E, do menu. Brukselka sprawdzi się świetnie w towarzystwie innych warzyw, jako składnik zup, sałatek czy zapiekanek, a także… solo.
Nadaj potrawom charakter z Vegetą NaturPoza najlepszej jakości składnikami, kluczem do stworzenia doskonałego dania, są odpowiednie dodatki. Właściwie dobrana kompozycja ziół oraz przypraw podkreśli niezwykły aromat i smak potraw, a nawet nada im całkiem nowego charakteru. Podczas przygotowywania jesiennych posiłków przydadzą się wysokiej jakości przyprawy inspirowane naturą z linii Vegeta Natur. To innowacyjne produkty – przyprawa w płynie, kostki bulionowe, a także mieszanki przypraw – bez dodatku wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników i konserwantów, dzięki którym każda przygoda w kuchni zakończy się kulinarnym sukcesem.
Zainspiruj się pomysłami od Vegety Natur!
Sałatka z pieczoną dynią, serem feta i nasionami granatuSkładniki:1. mała dynia
2. 150 g sera feta
3. Vegeta Natur do pieczonych warzyw
4. 1 owoc granatu
5. oliwa
6. natka pietruszki
Sposób przygotowania:Miąższ dyni pokroić w kostkę lub paski, posypać Vegetą Natur do pieczonych warzyw, dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Ułożyć na blaszce i zapiekać w temperaturze 200 st. przez ok. 15 minut, aż dynia będzie miękka. Na talerzu wyłożyć upieczoną dynię, posypać pokruszonym serem feta, ziarnami granatu i drobno posiekaną natką.
Hummus z kalafiora
Składniki:1. pół główki kalafiora
2. 1 ząbek czosnku
3. Vegeta Natur w płynie
4. 2 łyżki oliwy
5. 2 łyżki pasty tahini
6. pestki słonecznika
7. kolendra
Sposób przygotowania:Ugotowany kalafior zblendować z dodatkiem kilku kropel Vegety Natur w płynie, oliwą, pastą tahini i ząbkiem czosnku. Posypać nasionami słonecznika i kolendrą. Podawać z tortillą, pieczywem lub warzywami pokrojonymi w słupki.
Kasza pęczak z pieczonym burakiem
Składniki:8. 2 buraki
9. Vegeta Natur do pieczonych warzyw
10. oliwa
11. 1 szklanka kaszy pęczak
12. 150 g sera feta
13. garść rukoli
Sposób przygotowania:Buraki obrać, pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie Vegeta Natur do pieczonych warzyw i oliwie. Piec w 180 st. przez ok. 30 min. Ugotować kaszę pęczak. Dodać rozdrobniony ser feta. Wymieszać. Na wierzch wyłożyć rukolę. Podawać jako przekąskę lub dodatek do mięs.
Pieczona karkówka z kapustą
Składniki:1. 700 g karkówki
2. główka kapusty, np. włoskiej
3. Vegeta Natur do bigosu i dań z kapusty
4. Vegeta Natur do karkówki
5. ketchup
6. pieprz
Sposób przygotowania:Karkówkę pokroić na szerokie plastry. Główkę kapusty również pokroić na szerokie paski, ok. 1,5 cm. Karkówkę posypać przyprawą Vegeta Natur do karkówki oraz pieprzem, dodać keczup i dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie karkówkę i kapustę – plastry kapusty posypać przyprawą Vegeta Natur do bigosu i dań z kapusty. Pozostałą marynatą polewać wierzch dania i zapiekać przez ok. 1 godz. 15 minut, w temperaturze 180 st. Podawać z warzywami, np. zapiekanymi ziemniakami i marchewką.
Brukselka z patelni
Składniki:1. 500 g brukselki
2. oliwa
3. Vegeta Natur z czosnkiem
4. połówka cytryny
5. łyżeczka miodu
6. pieprz
Sposób przygotowania:Brukselkę pokroić na połówki. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić połówki brukselek. Dodać Vegetę Natur z czosnkiem, pieprz i łyżeczkę miodu do smaku. Smażyć około 5 minut. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Więcej produktów Vegeta Natur oraz inspirujących przepisów znaleźć można na stronie: www.vegeta.pl.