Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ile razy słyszeliście to hasło nawołujące do jedzenia śniadań? Kilka, kilkanaście, kilkaset? To dobrze, bo właśnie śniadanie ma dostarczyć energii, składników odżywczych, a także pobudzić organizm do życia. Co spełnia te kryteria? Naturalnie bakalie, które są cichymi bohaterami w naszej diecie.
Warto przypomnieć, że pierwszy posiłek po nocnej przerwie, powinien być jedzony najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Po nocnej głodówce stężenie glukozy we krwi jest bardzo małe i przy pominięciu śniadania może się jeszcze bardziej obniżyć. To nie sprzyja zdolności koncentracji i rozwiązywania szkolnych łamigłówek naszych dzieci.
Na co powinniśmy więc zwracać uwagę komponując zdrowe śniadanie?
Po pierwsze wapń, który jest kluczowym składnikiem w jadłospisie dzieci i młodzieży. Wapń nie tylko potrzebny jest do utrzymania zdrowych kości i zębów, ale także pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji układu nerwowego [1]. Dobrym źródłem oprócz produktów mlecznych jest słonecznik łuskany od HELIO Natura, który jako produkt wysokoenergetyczny może być też dobrą przekąską w szkole czy na studiach.
Po drugie - kwasy omega-3, które wpływają na odporność organizmu, a także zdolność koncentracji oraz zapamiętywania. Ich najlepszym źródłem są orzechy włoskie, które mają najlepszy stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Już trzy orzechy włoskie pokrywają 100 procent dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3 [2].
Po trzecie - żelazo. Tego pierwiastka zazwyczaj najbardziej nam brakuje. W jego przypadku obowiązuje zasada – lepiej zapobiegać niż leczyć [3]. Nie tylko jest składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen po całym organizmie, ale wpływa na zdolność uczenia się i funkcje poznawcze.
Niedobór może powodować zmęczenie i anemię. Warto więc uwzględniać produkty z jego zawartością w każdym posiłku. Dobrym źródłem żelaza są morele od HELIO Natura, które mają także wysoką zawartość błonnika pokarmowego pobudzającego jelita do pracy i dającego uczucie sytości na dłużej.
I właśnie z tego powodu błonnik powinien znaleźć się w menu śniadaniowym. Bo dzięki niemu nie odczuwamy także chęci sięgania po słodkie i niezdrowe przekąski. A co jeśli już najdzie ochota na doładowanie? Tutaj pomocny będzie Jackfruit suszony czy daktyle z linii bakalii bez konserwantów HELIO Natura, które oprócz błonnika wspomogą organizm zastrzykiem energii. Pamiętajcie, prawdziwi bohaterowie nie noszą peleryn!
Autor artykułu: Edyta Piesyk Gratkiewicz - dietetyczka, chemiczka i autorka bloga kulinarnego cookandlife.pl. Na co dzień współpracuje z osobami z problemami otyłości oraz chorobami dietozależnymi.
Źródła: [1] „Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu”, redakcja naukowa Jan Gawęcki, Wydawnictwo Naukowe PWN [2] „Potencjał zdrowotny orzechów”, dr B. Sińska, Zakład Żywienia człowieka WUM [3] Na podst. informacji Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, ncez.pl
Znani eksperci nie mają żadnych złudzeń. 2024 rok pod...
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.