Dzięki przyłączeniu się do programu firmy Victoria Cymes, logo programu otrzymają pierwsze świeże soki. Soki Cymes powstają w wyniku wytłoczenia naturalnego soku z rozdrobnionych owoców i warzyw. Sok zachowuje swoje naturalne właściwości, ponieważ nie jest poddawany żadnym procesom konserwującym, w tym również pasteryzacji. Gwarantuje to wysoką, niezmienioną, naturalną wartość odżywczą soków. Z punktu widzenia programu „Wiem, co wybieram" szczególne znaczenie ma to, że soki Cymes zawierają tylko cukry naturalnie występujące w owocach oraz ważny dla zdrowia błonnik.
Dzięki umieszczeniu logo „Wiem, co wybieram" na tych sokach oraz na innych produktach Partnerów programu „Wiem, co wybieram", konsumenci mogą w prosty sposób świadomie ograniczyć spożycie cukru, soli (sodu), tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans, które spożywane w nadmiarze mogą mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Co ważne, nie traci się jednocześnie przyjemności jedzenia smacznych posiłków. Główną korzyścią dla konsumentów jest prostota i wiarygodność tego międzynarodowego, łatwo rozpoznawalnego systemu znakowania.
„Logo »Wiem, co wybieram« to cenna informacja dla konsumenta. W łatwy sposób pozwala odnaleźć na półce sklepowej produkty, których spożywanie pomaga ograniczyć w diecie zawartość tych czterech składników. Z drugiej zaś strony logo pozwala na pozytywne wyróżnienie naszego produktu spośród podobnych w kategorii, co jest niewątpliwą korzyścią dla nas jako producenta. Cieszymy się, że nasze soki stają się częścią tej edukacyjnej inicjatywy i że już wkrótce logo pojawi się na naszych opakowaniach" - mówi Jacek Krystoforski, Krajowy Koordynator Sprzedaży Soków Świeżych z firmy Victoria Cymes.
W Polsce program „Wiem, co wybieram" jest wprowadzany od 2008 roku, zakwalifikowało się do niego już ponad 100 produktów. Wyniki badania świadomości logo „Wiem, co wybieram" przeprowadzonego przez Interaktywny Instytut Badań Rynkowych wykazały, że logo zna już 20,1% badanych z grupy docelowej programu.
Soki oraz inne napoje to bardzo ważny element diety. Aby zachować dobre zdrowie, należy więc świadomie je wybierać, zwłaszcza ograniczając te, które zawierają cukier dodany. Nadmiar cukru w diecie może bowiem prowadzić do otyłości oraz innych chorób cywilizacyjnych a także problemów stomatologicznych. Świeże soki Cymes powstają bez dodatku cukru, mogą stanowić więc element dobrze zbilansowanej diety.
O Programie „Wiem, co wybieram"
Program został wprowadzony w Polsce w 2008 roku przez firmy: Bakalland, FRoSTA, Rieber Foods oraz Unilever. Jeszcze w 2008 roku do programu dołączyło dwóch nowych Partnerów: Agros Nova z marką Fortuna i piekarnia Vini, a do listopada 2009 roku grono Partnerów poszerzyło się o firmy POSTI, Hoop Polska a także Victoria Cymes.
Logo programu umieszczone na froncie opakowania oznacza, że zawartość tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans, soli (sodu) oraz cukru w tym produkcie jest zgodna z międzynarodowymi zaleceniami żywieniowymi. Wybierając takie produkty można ograniczyć w diecie te cztery składniki, które spożywane w nadmiarze mogą przyczynić się do powstawania wielu chorób dietozależnych. Logo ma ułatwić konsumentom przy półce sklepowej wybór produktu o lepszym profilu żywieniowym w ramach danej kategorii.
„Wiem, co wybieram" to część międzynarodowego programu „Choices" wprowadzanego na świecie od 2006 roku. Program jest otwarty dla wszystkich producentów żywności, których produkty spełniają kryteria opracowane przez niezależnych naukowców.
Program to odpowiedź na zmieniające się potrzeby konsumentów, którzy w trosce o zdrowie poszukują produktów o lepszym profilu żywieniowym. Pozytywny i łatwo rozpoznawalny znak „Wiem, co wybieram" na froncie opakowania ułatwia im wybór produktów, których receptury są zgodne z międzynarodowymi zaleceniami żywieniowymi.
Jest to również odpowiedź producentów żywności na apel WHO o ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, soli (sodu) oraz cukru a także czytelne, przystępne znakowanie produktów żywnościowych. Te cztery składniki w wielu krajach, w tym także w Polsce, spożywane są w nadmiarze. Na całym świecie naukowcy zajmujący się żywieniem są zgodni, że ich nadmierne spożycie przyczynia się do częstszego występowania wielu chorób cywilizacyjnych: otyłości, nadciśnienia, chorób serca oraz cukrzycy.
(Maja Święcka)
tagi: Cymes , Victoria Cymes ,
Grupa Eurocash w pierwszym kwartale 2025 r. wypracowała 6,9...
W I kw. 2025 r. stwierdzono 9,3 tys. przestępstw kradzieży w...
Naczelny Sąd Administracyjny wydał wyrok potwierdzający...
Mennica Skarbowa odnotowała około 50-procentowy wzrost...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...