Oznaczenie, umieszczane na produktach certyfikowanych firm, umożliwi konsumentom identyfikację wieprzowiny o szczególnie wysokiej jakości, gwarantowanej zarówno przez odpowiedni sposób doboru, żywienia i hodowli świn, jak i wszystkie etapy produkcji i przetwarzania mięsa.
"Program ten jest niezwykle potrzebny dla rozwoju polskiej branży mięsnej, promując zarówno tych przedsiębiorców, których produkcja spełnia najwyższe kryteria jakościowe, jak i markę polskiego mięsa na krajowym oraz zagranicznych rynkach. Idea programu bardzo nam się podoba, dzięki jego wsparciu będziemy mogli skuteczniej konkurować z konkurentami z zagranicy. Dla PKM DUDA wysoka jakość jest priorytetem w produkcji - cieszę się zatem ogromnie, że jako pierwszy zakład mięsny w Polsce możemy pochwalić się sukcesem, jakim jest zdobycie certyfikatu PQS. Procesowi certyfikacji poddadzą się także nasze fermy hodowlane" - mówi Maciej Duda, Prezes Zarzadu PKM DUDA SA.
PKM DUDA jest druga w kraju firma, której przyznano certyfikat PQS. Pierwsza licencję otrzymała ferma hodowlana, dostarczajaca tuczniki do zakładu spółki w Grabkowie. "Przyznanie certyfikatu poprzedza drobiazgowa kontrola wszystkich etapów produkcji - począwszy od jakości materiału hodowlanego, który musi spełniać odpowiednie wymogi w zakresie rasy, warunków hodowli, czy żywienia, po warunki transportu, obrotu przedubojowego, uboju i przygotowania do sprzedaży. Dlatego kryteria te mogą spełnić jedynie zakłady, których produkcja prowadzona jest na najwyższym poziomie, tym bardziej cieszymy się z tego osiągnięcia" - wyjaśnia Halina Osinska, Dyrektor Sprzedaży PKM DUDA. - "Wierzymy, że takie mięso oznaczone czytelnym znakiem PQS stanie się mocnym wsparciem dla dystrybucji wieprzowiny i wpłynie na istotny wzrost sprzedaży."
System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System) został opracowany przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS" wraz z reprezentującym ubojnie oraz przetwórnie Związkiem "Polskie Mięso". Celem programu jest produkcja mięsa wykazującego optymalną zawartość tłuszczu (nieprzetłuszczonego). System jest otwarty dla wszystkich producentów, a jedynym kryterium do spełnienia jest hodowla i produkcja na najwyższym poziomie. System podlega dwustopniowej kontroli - nadzór nad procesem produkcji pełnią jednostki certyfikujące akredytowane zgodnie z normą PN-EN45011 i upoważnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
"Jesteśmy przekonani, że program Pork Quality System przyczyni się nie tylko do dynamizacji sprzedaży, poprzez rozpropagowanie walorów polskiej, najwyższej klasy wieprzowiny, ale umożliwi też większą współpracę pomiędzy hodowcami, producentami i przetwórcami mięsa w zakresie jego jakości. Inicjatywa ta ma więc kolosalne znaczenie dla całej branży, ale także dla konsumentów, którzy otrzymują produkt o gwarantowanej wysokiej jakości, wyprodukowany z poszanowaniem zasad dobrostanu i zdrowia zwierząt, środowiska naturalnego oraz przy rygorystycznych warunkach produkcyjnych" - informuje Witold Choinski, Prezes Zarządu Związku Polskie Mięso. - "Kampania reklamowa wspierająca program wystartuje jesienią 2010 r., a jej budżet wyniesie 24 mln zł. Koszty zostaną częściowo sfinansowane przez Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego, a częściowo dzięki środkom unijnym. Dokonaliśmy już wyboru agencji reklamowej - teraz projekt kampanii czeka na zatwierdzenie przez Agencję Rynku Rolnego, a następnie przez UE."
(Maja Święcka)
tagi: Duda ,
Grupa Eurocash w pierwszym kwartale 2025 r. wypracowała 6,9...
W I kw. 2025 r. stwierdzono 9,3 tys. przestępstw kradzieży w...
Naczelny Sąd Administracyjny wydał wyrok potwierdzający...
Mennica Skarbowa odnotowała około 50-procentowy wzrost...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...